Japan (ne)može bez nuklearki

BM

Japan, siromašan resursima, ne može bez nuklearne energije ako želi biti siguran u redovno snabdevanje potrošača, rekao je japanski premijer Shinzo Abe povodom petogodišnjice nuklearne katastrofe u Fukušimi i javne rasprave u ovoj zemlji o tome treba li ubuduće koristiti nuklerke.

Japan ne može bez nuklearne energije, izjavio je u četvrtak japanski premijer Shinzo Abe na konferenciji za novinare povodom pete godišnjice nuklearne katastrofe u Fukušimi.

“Naša zemlja, siromašna resursima, ne može bez nuklearne energije ako želi biti sigurna u redovno snabdevanje potrošača, uzimajući u obzir privredu i klimatske promene", rekao je Abe.

U Japanu se, inače, vodi široka rasprava o ponovnom pokretanju reaktora.

Nakon 15-minutnog govora o napretku u obnovi regiona uništenog na današnji dan - cunamijem 11. marta 2011. godine.

Abe je odgovarao na pitanja o nuklearnoj politici nakon sudske odluke o zatvaranju dva japanska nuklearna reaktora koji su tek počeli s radom. Ova odluka doneta je u sredu.

“Regulatorna nuklearna agencija je ocenila da su ti reaktori u skladu s normama, koje su najstrože na svetu, na temelju tehničkih i naučnih kriterijuma”, tvrdi Abe, dodajući da u tom pogledu “nije bilo promena.

Abe je istakao da će politika vlade omogućiti ponovno pokretanje “svih nuklearnih reaktora za koje to nezavisno telo utvrdi da su sigurni”.

U Japanu sada postoje 43 nuklearna rekatora koji mogu da se koriste, dok ih je pre katastrofe u Fukušimi bilo 54. Danas su samo dva u funkciji. Još dva (Takahama 3 i 4) su ponovo pokrenuta u celosti ili delomično, ali je sud naredio da se zatvore.

Uoči godišnjice nuklearne katastrofe dve američke nevladine agencije su upozorile da bi posledica Fukušime mogla biti 10.000 slučajeva karcinoma među japanskim stanovništvom zbog radijacije. Te dve Agencija, PSR i IPPN su veliki protivnici nuklearne energije, pa ističu da se njihovo upozorenje zasniva na naučnim i medicinskim podacima o deci, osoblju koje je učestvovalo u čišćenju i spašavanju, kao i o populaciji uopšte.

fukusima

Kao dokaz ove agencije naglašavaju da je nakon katastrofe kod 116 dece u prefekturi Fukušima dijagnostikovan rak štitaste žlezde, dok je uobičajena brojka između jednog i pet slučajeva godišnje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...