Prekjučerašnji ponedeljak je bio najtopliji dan u istoriji naše planete

ML

Američki naučnici dodaju da je ovo toplotni rekord u svim merenjima, vršenim redovno od kraja 19. veka
(ilustracuja, izvor https://www.news4jax.com/)

Ovaj, tj prekjučerašnji, ponedeljak bio je najtopliji dan u istoriji merenja pošto je celosvetska prosečna temperatura planete Zemlje premašila 17 stepeni Celzijusa. O tome danas informiše britanska televizija BiBiSi (BBC), koja se poziva na američke naučnike iz nacionalnih centara za prognozu vremena. 

Američki naučnici dodaju da je ovo toplotni rekord u svim merenjima, vršenim redovno od kraja 19. veka, a objašnjavaju ga kao kombinaciju prirodne pojave kao što je tornado El Nino i pojačanja emisija CO2 koje ispušta čovečanstvo.

Kako podseća BiBiSi, dosad je rekord držao avgust 2016. kada je izmerena temperatura od 16,92 stepena Celzijusa. Prekjuče je izmereno 17,01 stepeni Celzijusa

Povećanje temperatura na kopnu i moru zbrinjavaju neprestano naučnike od početka ove godine, posebno od početka leta tj ovogodišnjeg juna koji je bio najtopliji u istoriji merenja.

Rekordne žege beleži, na primer, Španija, slično je i u mnogim azijskim zemljama, na jugu SAD, kao i u mnogim mestima gde je rekordnih žega dosad retko bilo. Naučnike, na primer, posebno zabrinjava situacija s povećanjem temperatura u Severnom moru. 

Prekjučerašnji maksimum najviši je od 1979. kada je počelo redovno praćenje toplota vazduha i toplota okeana. Stručnjaci dodaju da je to najviše od kraja 19-og veka kada su počela prva merenja temperatura vazduha i površina okeana.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...