Valjevo će reciklirati otpad

Izvor:   Beta

Izgradnjom reciklažnog dvorišta, vrednog 38 miliona dinara, gde će se reciklirati sve osim medicinskog i opasnog otpada, u Valjevu će se trajno rešiti problem komunalnog otpada. Biće ugašena „privremena deponija“ na levoj obali Kolubare, koja će biti pretvorena u park.

U Valjevu je počela izgradnja reciklažnog dvorišta vrednog 38 miliona dinara, koju finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije i lokalna samouprava. Rok za izgradnju je tri meseca, a uz izgradnju transfer stanice trajno će biti rešen problem komunalnog otpada.

Na taj način će biti ugašena „privremena deponija“ na levoj obali Kolubare, koja će donacijom Vlade Francuske biti pretvorena u park.

Za opremanje reciklažnog dvorišta, gde će se reciklirati sve osim medicinskog i opasnog otpada, potrebno je 15 miliona dinara, i ta sredstva su obezbeđena.

Sa transfer stanice otpad će biti otpreman na buduću regionalnu deponiju za 11 opština u Kaleniću kod Uba.

Dok ta deponija ne bude izgrađena, reciklirani otpad će biti odvožen u Duboku kod Užica, Sremsku Mitrovicu ili Vinču kod Beograda.

Za izgradnju regionalne deponije za 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i tri beogradske opštine, iz evropskih namenskih fondova biće iskorišćeno 13 miliona evra, Srbija obezbeđuje 2,7 miliona, a opštine osnivači izdvajaju 1,3 miliona evra.

U Kaleniću se komunalno smeće odlagati Valjevo, Ub, Mionica, Lajkovac, Ljig, Osečina, Koceljeva, Vladimirci, Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

Regionalna deponija u Kaleniću biće podignuta na devastiranom zemljištu nekadašnjih površinskih kopova uglja Rudarskog basena Kolubara.

Deponija bi pokrivala područje od 4.070 kvadratnih kilometara sa 383.000 stanovnika, uz procenu stručnjaka da bi se tu dnevno odlagalo 330 tona komunalnog otpada.

Postojaće i četiri centra za prikupljanje otpada pre odvoženja u Kalenić - u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi.

U Valjevu će se prikupljati otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad vozili direktno u Kalenić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...