Srbija – centar za reciklažu

BM

U Brzanu, kod Batočine juče je otvoren prvi pogon za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže u Srbiji. U ovom postrojenju recikliraće se ambalaža iz svih zemalja u okruženju. Trenutni godišnji kapacitet prerade otpada je oko 7.500 tona.

Prvo postrojenje za kompletnu reciklažu višeslojne ambalaže za napitke u Brzanu, u opštini Batočina juče je svečano otvoreno. Ovo je jedinstveno postrojenje na Balkanu. Fabrika je izgrađena sa ciljem da svojim kapacitetima zadovolji potrebe regiona tamo gde trenutno nema uslova za reciklažu. Izgradnja je koštala 2,5 miliona evra.

U ovom postrojenju racikliraće se, za početak, od oko 7.500 tona otpada dok će se vremenom taj kapacitet povećati do 15.000 tona godišnje. Rad nove reciklažne fabrike omogućava razvoj prikupljačke mreže i sortirnih stanica čime se otvara mogućnost zapošljavanja stotina radnika. Prerađivanjem i ponovnim korišćenjem materijala u značajnoj meri biće smanjena potrošnja prirodnih resursa i redukovana količina otpada koja se svakodnevno odlaže. Krajnji rezultat reciklažnog procesa je zdravija životna sredina.

pogon za reciklažu

Izgradnja prvog reciklažnog postrojenja je partnerski projekat kompanija Tetra Pak i Brzan Plast. Partnerstvo Tetra Pak i Brzan Plast ima za cilj povećanje upotrebe recikliranih sirovina, podizanje svesti u javnosti i poslovnim organizacijama o važnosti zaštite životne sredine, kao i i približavanje naše zemlje ekološkim standardima Evropske unije.

Brajan MekGinis, generalni direktor kompanije Tetra Pak za Balkan, istakao je da je ovaj projekat u tehničkom smislu jedinstven u svetu, čime je Srbija dospela na mapu lidera u reciklažnim inovacijama.

-Osnovni cilj ovog projekta je da se sve tri komponente višeslojne ambalaže za napitke – papir, aluminijum i polimer, vrate u industrijsku proizvodnju kao bazični materijali – ukazao je MekGinis.

Rade Simić, vlasnik kompanije Brzan Plast istakao je da je izgradnjom ovog reciklažnog postrojenja stvorena prilika za dalja ulaganja i razvijanje reciklažnog sektora u našoj zemlji.

Tokom promotivnog perioda, kompanija Brzan Plast će za svaki kilogram ove ambalaže ponuditi posebno pogodne otkupne uslove.

pogon za reciklažu

Otvaranju su prisustvovali i Boris Tadić, predsednik Srbije, Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Krister Asp, ambasador Kraljevine Švedske i brojne zvanice.

Tetra Pak je svetski lider u oblasti rešenja za preradu i pakovanje hrane koji gotovo 60 godina sa uspehom posluje u više od 150 zemalja sveta dok je u Srbiji prisutan gotovo 50 godina.

Preduzeće Brzan Plast iz Batočine je višestruko nagrađivana kompanija koja se u Srbiji sa velikim uspehom bavi reciklažom ambalažne plastike od 1993. godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...