Karneval u Riju – samba na tonama otpada

Izvor:   Deutsche Welle

Tokom četiri dana karnevala u Rio de Žaneiru ovaj grad poseti do pet miliona turista. Oni iza sebe ne ostavljaju samo velike količine novca već pre svega tone i tone raznovrsnog otpada.

Karneval uRiode Žaneiru jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih događaja u svetu uopšte. Svake godine milioni posetilaca iz čitavog sveta hrle u ovaj brazilski grad na četiri dana kako bi učestvovali u šarenim povorkama, plesali sambu i konzumirali velike količine alkohola. Posetioci međutim iza sebe ostavljaju i tone raznovrsnog otpada a njihova količina povećava se iz godine u godinu. Tako je, prema navodima Gradske čistoćeRiode Žaneira, tokom i nakon karnevala 2011. godine sakupljeno više od 850 tona otpada – 90 tona više nego godinu dana ranije. Samo u okolini Sambodroma, četvrti u kojoj se nalaze čuvene škole sambe i pored kojih prolazi karnevalska povorka, sakupljena je gotovo polovina sveukupne količine otpada.

777 uhapšenih muškaraca i žena

Činjenica da se količine smeća iz godine u godinu povećavaju, po mišljenju odgovornih u gradskim kancelarijama, nije ni najmanje neobična ili neočekivana budući da svake godine uRiodolazi sve više posetilaca. 2011. godine je tako prema nekim procenama za karneval u grad stiglo oko pet miliona turista, što je dvostruko više nego 2010. godine. Već lane su gradski oci pokušali da otpad uklone jednom novom strategijom – kamioni za odvoz smeća čistili su ulice neposredno nakon prolaska karnevalske povorke. To je doduše malo pomoglo u kasnijem detaljnom čišćenju, ali problem time nije rešen. Isto tako, vlasti su već prošle godine zabranile konzumaciju pića iz staklenih boca (iz sigurnosnih razloga), čega su se učesnici karnevala u velikom broju i pridržavali, ali na sveukupnu količinu otpada to naravno nije imalo puno učinka. Nakon četiri dana slavlja uliceRiode Žaneira bile su preplavljene tonama plastične i aluminijumske ambalaže. Beskućnici su doduše jedan deo otpada pokupili i time ponešto zaradili – ali samo aluminijum. Plastične boce, čaše i razne druge vrste pakovanja, ostale su da leže na ulicama još danima nakon završetka karnevala.

Osim otpada, karnevalske dane “muči” još jedan važan problem – vršenje nužde na javnim mestima. 2011. godine su vlasti pre karnevala pokrenule novu kampanju čime su između ostalog još jednom zabranile vršenje nužde na mestima van javnih ili privatnih toaleta. Zbog pojačanih kontrola, tokom četiri dana fešte u gradskim zatvorima je upravo iz ovog razloga završilo 777 muškaraca i žena. Ali, mora se reći da uhapšenima ili jednostavno, ulovljenima na delu, vrlo često ništa drugo nije ni preostalo. Naime, prošle godine je mestimično moralo i po nekoliko sati da se čeka u redu za jedan od 13.000 javnih, hemijskih toaleta, budući da je svaki od njih morao da primi oko 375 osoba.

Poboljšanja na vidiku ali za sada nedovoljna

Za 2012. godinu organizatori su obećali poboljšanja. Zabrane i velike kazne zbog vršenja nužde na nedozvoljenim mestima ostaju i ove godine na snazi, ali treba u svakom slučaju da bude povećan broj spomenutih hemijskih toaleta. Ali, i ovog puta su izostale kampanje kojima se na primer posetioci i učesnici karnevala mole da iz sigurnosnih razloga na ulice ne iznose kako staklene boce tako ni neke druge oštre predmete. Isto tako, ni ove godine se niko nije potrudio da uveri učesnike povorki da na primer, umesto da kupuju ili šiju nove kostime, “recikliraju” one iz prethodnih godina.

Kratko rečeno, karneval u Riju 2012. godine po svemu sudeći biće isti ili sličan kao i prethodnih godina. U grad će stići milioni turista koji će ovog puta, uz malo sreće, brže doći na red za javni toalet, ali će iza sebe najverovatnije ponovno ostaviti tone i tone otpada s kojima će Gradska čistoća još nedeljama nakon karnevala morati da se bori. Zbog toga zapravo i ne čudi činjenica da gradske vlasti pokušavaju na sve moguće načine da smanje dolazak turista u tolikoj količini, iako, kako kažu mnogi, rešenje nije u manjem broju ljudi već u boljoj organizaciji. A nju ćeBrazilionako morati bolje da nauči s obzirom na Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se u ovoj zemlji održati 2014. godine kao i Olimpijske igre dve godine kasnije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...