Sneg “pročistio” vazduh u Beogradu

Izvor:   Beoinfo / Blic

Sneg, koji je u poslednje vreme mnogo padao u Beogradu, doprineo je poboljšanju kvaliteta vazduha.

Sneg, koji je u poslednje vreme mnogo padao u Beogradu, doprineo je poboljšanju kvaliteta vazduha. Na osnovu svakodnevnog monitoringa vazduha, koji obavlja Gradski zavod za javno zdravlje, stanje na terenu mnogo je bolje nego što bi bilo da nema padavina, rekla je za Beoinfo dr Snežana Matić Besarabić iz ovog zavoda.

Sneg kojeg je ove godine bilo više nego što smo navikli pogoduje životnoj sredini.

- Monitoring se obavlja na 17 mernih mesta u Beogradu, od čega su četiri automatske stanice, čiji rad finansira Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Praćenje je svakodnevno, tačnije 24 časa dnevno, i to tokom čitave godine. U vazduhu se mere vrednosti, između ostalog, sumpor-dioksida i čađi. Snežne padavine pogoduju životnoj sredini, kao što će i otopljavanje, ukoliko ne bude naglo, doprineti većem nivou površinskih i podzemnih voda, što je jako značajno zbog prošlogodišnjeg sušnog perioda - istakla je Snežana Matić Besarabić.

Ona dodaje da su tokom prethodnog meseca zabeležena neka prekoračenja dozvoljenih dnevnih vrednosti koja su uglavnom rezultat pojačanog grejanja. Ipak, značajno je da nije bilo velikih temperaturnih razlika, te da je bilo snega i vetra i manje vozila na ulicama. Sve je to doprinelo da vazduh u Beogradu bude kvalitetniji, te nije bilo potrebe za posebnim upozorenjima i preporukama građanima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...