Srbija uskoro izdaje zelene obveznice

Autor:   BM

Zelene obveznice služe za finansiranje investicija u oblasti zaštite životne sredine, a njihovo izdavanje planira i Srbija. Vlada Srbije je u ponedeljak formirala Međuresornu radnu grupu za izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu. Danas je već održana prva sednica tog tela, kojom je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, istakavši da je inicijativa za izdavanjem zelenih obveznica, koja dolazi od Ministarstva finansija, jedan od pokazatelja opredeljenosti i posvećenosti Srbije u sprovođenju "zelene agende“, i kako se navodi, odličan signal za investitore. (Foto: Pixabay)

Vlada Srbije je apsolutno opredeljena i spremna da ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, koji je danas predsedavao prvom sednicom Međuresorne radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Iz godine u godinu se u celom svetu sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i to je politika kojom se rukovodi i Vlada Srbije, rekao je Mali i podsetio da su rebalanskom budžeta za 2021. godinu za ekologiju obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za tu namenu veći od 24 milijarde dinara.

Zadaci radne grupe su da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu Okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, da izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od novca iz emisije zelenih obveznica, kao i da posle emisije upravlja sredstvima i izveštava vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju projekata, koji se finansiraju iz emisije zelenih obveznica.

Ministar finansija je istakao da je ovo još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije takozvanoj "zelenoj agendi" i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Srbija uskoro izdaje zelene obveznice
Rebalanskom budžeta za ovu godinu za ekologiju su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za tu namenu veći od 24 milijarde dinara. (Izvor: Pixabay)

U saopštenju, koje prenosi Fonet se navodi da je resorni ministar napomenuo da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promena.

Kako je dodao, inicijativa Ministarstva finansija za izdavanjem zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu još jedan je pokazatelj naše opredeljenosti i posvećenosti sprovođenju takozvane "zelene agende“, i odličan je signal za investitore u toj oblasti.

Zelene obveznice predstavljaju ključan finansijski instrument za finansiranje ekološki održivih projekata.

Francuska je prva država u svetu koja ih je emitovala 2017. godine u nastojanju da finansira ekološke investicije, a relativno novo tržište zelenih obveznica nastalo je 2007. godine, kada su institucije poput Evropske investicione banke i Svetske banke emitovale obveznice za finansiranje, pored ostalog, obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti.

Iako sve zemlje Evropske unije već koriste ovu vrstu finansiranja, ne postoji standardizacija zelenih obveznica unutar EU.

U tom smislu, čak je u poslednje vreme krenula inicijativa da se, na nivou Unije, utvrdi šta sve podrazumevaju zelene obveznice.

Zajednička namena koja im se pripisuje je da se iz sredstava finansiraju projekti koji mogu doprineti ciljevima kao što su ublažavanje ili prilagođavanje klimatskim promenama, održivo korišćenje i zaštita vodnih resursa, zaštita i očuvanje biorazličitosti i ekosastava, prelazak na cirkularnu privredu, uključujući sprečavanje nastanka otpada i reciklaža, kao i neprekidno korišćenje resursa i sprečavanje zagađenja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...