Srbija i Kina u projektu vrednom 3,2 milijarde evra

Autor:   BM

Ministarstvo građevinarstva i kineska kompanija CRBC potpisali su danas komercijalne ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji i komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, čija je vrednost 3,2 milijarde evra. (foto: Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prisustvovala je potpisivanju ugovora u Vladi Srbije)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC (China Road and brige corporation) Džang Sjaojuen, potpisali su danas, u prisustvu ambasadorke Kine u Srbiji, Čen Bo, komercijalne ugovore koji će omogućiti stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reše decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda, kao i odlaganja i tretmana čvrstog otpada.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada predviđen je Programom "Srbija 2025" i svrstava se trenutno u najvredniji projekat koji se realizuje u Srbiji, navodi resorno ministarstvo.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da Kina poklanja pažnju zaštiti životne sredine i da je kompanija CRBC u potpunosti sposobna da izgradi objekte po evropskim standardima. Ona je ocenila da su ovi projekti dokaz da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju životne sredine.

Srbija i Kina u projektu vrednom 3,2 milijarde evra
Najznačajniji projekat izgradnje komunalne infrastrukture Srbiji (izvor: Ministarstvo građevinarstva)

Trenutno najvredniji projekat u Srbiji

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova, na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Ugovorima su predviđeni i rokovi izgradnje, koji za svaki pojedinačni projekat iznose 39 meseci za završetak svakog pojedinačnog objekta, računajući i probni rad. Predviđeno je takođe da dana izdavanja prve građevinske dozvole, u bilo kojoj opštini, počinje da teče apsolutni rok za završetak izgradnje u svim jedinicama lokalne samouprave i taj rok je pet godina.

Navodi se takođe da će svi predviđeni radovi i izgradnja objekata biti  sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti, sa najvišim standardima i primenom najnovijih tehnologija.

Srbija i Kina u projektu vrednom 3,2 milijarde evra
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prisustvovala je potpisivanju ugovora u Vladi Srbije
(izvor: Ministarstvo građevinarstva)

Primena odobrene tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda podrazumeva i uključuje i tretman mulja, čime se taj problem trajno rešava i doprinosi zaštiti životne sredine.

Ugovor predviđa obavezu kineske kompanije CRBC da u procentu, ne manjem od 49 odsto svih uključenih podizvođača, angažuje podizvođače iz Srbije u realizaciji ovog projekta.

Ugovori su izrađeni po modelu ''žutog Fidika'', što podrazumeva da će kineski CRBC raditi na projektovanju i izvođenju radova, dok će svaka  opština i grad koji su obuhvaćeni tim ugovorima imati svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...