Beč: Najveća solarna inicijativa u istoriji grada

Autor:   BM

Grad Beč je sebi postavio cilj da do 2040. godine bude ugljenično neutralan što je dogovorila i nova koaliciona vlada kao deo svog programa. Najznačajnije aktivnosti za postizanje tog cilja biće energetska tranzicija i razvoj obnovljivih izvora energije.

Do 2025. godine snaga svih solarnih postrojenja u Beču treba da se poveća sa aktuelnih 50 na 250 megavat-pika (MWp), a do 2030. godine na 800 megavat-pika.

U tu svrhu je potrebno obezbediti solarne panele površine od 90 do 100 fudbalskih terena godišnje.

Procedura za odobravanje fotonaponskih postrojenja je pojednostavljena, a sredstva za podsticanje postrojenja povećana su sa jednog na tri miliona evra godišnje.

Beč
Beč (Izvor: placebrandobserver.com)

Beč će se fokusirati na postavljanje panela na površinama kao što su krovovi, fasade, parking mesta, deponije i područja elektrana, ostaci infrastrukturnih objekata kao što su zidovi za zaštitu od buke, fabrike i škole. Prednost će imati mesta koja nisu pristupačna i dostupna javnosti.

„Cilj je da do kraja našeg mandata svake godine izgradimo onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih 15 godina. Želimo da Beč postane uzor u oblasti solarne energije“, izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Izvor: Eurocomm-PR


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...