Vodeće svetske kompanije u borbi protiv klimatskih promena

Autor:   BM

Pet velikih svetskih kompanija koje posluju u oblasti transporta, postale su članice Klimatskog zaveta (Climate Pledge). U pitanju je inicijativa koja je pokrenuta 2018. godine sa ciljem da se zahtevi Pariskog sporazuma ostvare do 2040. godine ili čitavu deceniju pre planiranog roka. Taj sporazum, koji su potpisale sve države na svetu je glavni međunarodni okvir za borbu protiv klimatskih promena. (foto, Pixabay)

Inicijativi “Klimatski zavet” pridružilo se pet globalnih korporacija koje posluju u oblasti transporta. U pitanju su poznata američka transportna kompanija “Uber”, američki proizvođač sportskih električnih vozila “Rivian”, američka niskotarifna aviokompanija “JetBlue”, španska kompanija za razmenu automobila “Cabifi” i američki proizvođač nadzvučnog putničkog aviona “Boom Supersonic”.

Radi se o inicijativi koja su 2018. godine pokrenuli američki “Amazon” i organizacija “Global Optimism” sa ciljem ostvarivanja zahteva “Pariskog sporazuma” čitavu deceniju pre 2050. godine, što je dogovor postignut na globalnom nivou, izvestio je američki energetski portal “Obnovljivi izvori Energije” (Renewable Energy World).

Svi potpisnici “Klimatskog zaveta” obavezali su se na sledeće:

  • redovno merenje i izveštavanje o emisijama stakleničkih gasova
  • sprovođenje strategija dekarbonizacije u skladu sa “Pariskim sporazumom” sprovođenjem stvarnih poslovnih promena i primenom inovacija, koje uključuju povećanje efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje sirovina i druge strategije za uklanjanje emisije ugljen-dioksida
  • neutralisanje bilo kakvih emisija primenom dodatnih, merljivih, stvarnih, trajnih i društveno korisnih mera za postizanje nulte emisije.

“Klimatski zavet” sada ima 18 članica. Pored spomenutih, tu su neke od najpoznatijih svetskih kompanija, kao što su američke kompanije “Best Buy”, “Oak View Group”, “McKinstry” i “Verizon”. Takođe indijski “Infosys”, nemački giganti “Mercedes-Benz”, “Siemens” i “Henkel”, španski fudbalski klub” Real Betis”, britanska kompanija “Reckitt Benckiser”, francuska grupacija “Schneider Electric”, kao i holandska kompanija “Signify”.

Podsećanja radi, posle propasti “Kjoto protokola”, usvojenog krajem 1997. godine, u okviru Ujedinjenih nacija (UN), koji nije uspeo da postavi čvrste temelјe na kojima bi se gradio dalјi uspeh u borbi protiv klimatskih promena, bilo je vreme za drugačiji pristup.

Umesto tačno određenih rokova, perioda važenja i redukcija emisija koje su “Kjoto protokolom“ bile pravno obavezujuće, iako se u praksi pokazalo da to nije bio slučaj, članice UN su 12. decembra 2015. godine potpisale “Pariski sporazum”, koji se zasniva na drukčijim principima i na potpuno je dobrovoljnoj bazi.

Ovakva promena u odnosu na prethodne klimatske sporazume dovela je do toga da se prvi put posle 25 godina od kako se vode pregovori, potpiše sporazum o borbi protiv klimatskih promena povodom koga su se saglasile sve zemlјe na svetu.

“Pariski sporazum” koji danas predstavlja ključnu međunarodnu platformu u borbi protiv klimatskih promena, predviđa zadržavanje povećanja globalne prosečne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na preindustrijski period, što je veliki broj naučnika odredio kao granicu koju ne bi trebalo preći.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...