Kontaminirana voda iz Fukušime biće ispuštena u okean

Izvor:   BM/SEEbiz

Gotovo deset godina nakon nuklearne katastrofe, japanska vlada odlučila je da ispusti kontaminiranu vodu iz uništene nuklearke u okean

Očekuje se da će ta odluka ugroziti susedne države poput Južne Koreje, koja je već pojačala testove na radijaciju za hranu iz Japana i dodatno devastirati ribarsku industriju u Fukušimi koja se godinama bori protiv tog poteza.

Zbrinjavanje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiici dugogodišnji je problem za Japan. Više od milion tona vode trenutno je smešteno u velikim tankovima u objektu.

Elektrana, kojom upravlja Tokyo Electric Power Company Holdings Inc, imala je više nuklearnih katastrofa nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine.

List Asahi objavio je da bi za svako takvo ispuštanje trebalo obaviti dvogodišnje pripreme, jer ozračena voda najpre mora da prođe postupak filtracije pre nego što se može dalje razrediti morskom vodom i biti na kraju ispuštena u okean.

Prošle nedelje predstavnici japanske ribarske industrije tražili su od vlade da ne dopusti izlivanje kontaminirane vode iz elektrane u Fukušimi u more tvrdeći da će to poništiti godine rada na obnavljanju njihovog ugleda.

Južna Koreja zadržala je zabranu na uvoz morske hrane iz područja Fukušime koja je uvedena nakon nuklearne katastrofe i prošle godine pozvala višeg službenika japanske vlade da objasni na koji način će Tokio rešiti problem.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...