Globalne emisije CO2 pale u prvom polugođu za 8,8 posto

BM

To je posledica, pre svega, pada potrošnje energije za industrijsku proizvodnju i saobraćaja u aktuelnoj koronakrizi
(U prošlogodišnjem izveštaju UN piše da emisija ugljendioksida treba da pada 2,7 posto godišnje da bi se održalo globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusa, a 8 posto da bi se zadržalo ispod 1, 5 stepeni)

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) pala je usled korona krize u prvom polugdju ove godine, prema istom periodu lane, za rekordnih 8,8 posto, tojest za oko 1,551 milijarde tona. To proizilazi iz studije grupe naučnika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Država, objavljene u časopisu Nejčer komunikejšns (Nature Communications) čije nalaze prenosi AFP.

U proleće ove godine vlade su u celom svetu zatvarane ekonomije kako bi sprečile širenje virusa kovid-19

To je izrazito smanjilo potrošnju energije za industrijsku proizvodnju i saobraćaj i dovelo do pada emisija CO2. Takođe je toplije vreme od uobičajenog dovelo indirektno do manjih emisija.

U studiji se navodi da je dnevni pad emisija bio najizrazitiji u aprilu kada su bile na snazi najstrožije mere protiv pandemije. No, već krajem tog meseca i u maju količine emisija su počele ponovo da se povećavaju jer je u Kini i jednom delu Evrope pokrenuto oživljavanje ekonomskih aktivnosti. Pad emisija u saobraćaju je, međutim, ostao i dalje.

Navedeno smanjenje obima emisija je najveći polugodišnji pad u istoriji i veći je čak i od godišnjeg pada emisija u vreme Drugog svetskog rata (mada su sada prosečne emisije neuporedive s tim  vremenom).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...