BiH neće nuklearni otpad uz svoju granicu sa Hrvatskom

BM

Odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u Hrvatskoj ugrozilo bi nacionalno blago BiH - reku Unu i 300.000 stanovnika na severu Bosne i Hercegovine, upozorila je dr Bisera Turković, zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH na 64. Generalnoj skupštini IAEA.

Predloženo odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori ugrožava naše nacionalno blago – reku Unu i 300.000 stanovnika na severu Bosne i Hercegovine, istakla je dr Bisera Turković, zamenica predsedavajućeg Veća ministara i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine u Beču, gde je juče govorila na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Turković je u uvodu svog izlaganja navela da je pandemija COVID-19 suočila svijet sa nezapamćenom situacijom. Dok traje borba za rješavanje trenutne situacije izazvane pandemijom, naglasila je, ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljniih poslova BiH.

„Danas, u severnoj Bosni i Hercegovini je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini reke Une, jedne od retkih netaknutih i bistrih reka u Evropi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad preti curenjem u podzemne vode, koje se ulivaju u reku Unu, na koju se stanovništvo severne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad“, kazala je ministarka Turković.

Prema njenim rečima predloženo mesto predstavlja direktnu pretnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, a koji se svakodnevno oslanjaju na reku Unu.

„Potencijalni negativni uticaji na zdravlje, takođe, izazivaju osećaj straha kod lokalnog stanovništva u obe zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih uticaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi pomogli našem susedu da pronađe sigurno i prikladno mesto za svoj nuklearni otpad. Mesto koje ne preti našem životu, mesto koje neće uticati na naše nacionalno blago, reku Unu. Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, kazala je u svom obraćanju ministarka Turković.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...