Gašenje nukelarki povećava emisiju CO2

M.L.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poziva države da traže načine kako da produže životnost nuklearnih centrala kako bi se izbegla opasnost da se globalna godišnja produkcija emisija CO2 poveća za četiri milijarde tona.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) ukazala je u najnovijem saopštenju na opasnosti od naglog smanjivanja proizvodnje električne energije u nuklearkama i pozvala razvijene zemlje da traže načine za produžavanje životnosti ovih centrala.

U suprotnome, kako prenosi AFP, preti opasnost da se globalna godišnja produkcija emisija CO2 poveća za četiri milijarde tona.

Nuklearke imaju u globalnoj produkciji električne energije udeo od oko 10 odsto a, posle hodrocentrala, su najveći elektroenergetski izvor s minimalnom produkcijom CO2.

Budućnost nuklearne energetike je sada veoma neizvesna jer razvijene zemlje počinju da zatvaraju nuklearne centrale. Glavni razlog tome jeste visoki vek odnosno isluženost reaktora, kao i strožiji zahtevi bezbednosti. Ako se ništa na ovom trendu ne promeni, razvijene ekonomike, pre svih SAD, Kanada, Evropska unija i Japan, mogu do kraja 2025. izgubiti 25 odsto svog nuklearno-energetskog kapaciteta, a do 2040. čak dve trećine, upozorava IEA.

U saopštenju ove agencije se navodi da su kapaciteti solarnih centrala i vetrenjača u razvijenim zemljama povećani u poslednjih 20 godina za 580 hiljada gigavata (GW) U naredniih 20 godina biće potreban pet puta veći prirast ovih kapaciteta. Taj dramatični porast prozvodnje električne energije iz obnovljivih izvora postavlja sve važnije zadatke u integrisanju ovih izvora u širi elektro-energetski okvir. Ova transformacija u smeru čistije energetike zahtevaće, prema IEA, u narednih 20 godina dodatne investicije od 1,6 biliona dolara, što će se neminovno izraziti u poskupljenju električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...