Evropska unija od danas do kraja godine živi na ekološki dug!

M.L.

Unija je od početka godine dosad potrošila sve prirodne izvore koji joj pripadaju u njihovoj pravednoj podeli za celu godinu
(foto, Luksemburg je već do polovine februara potrošio prirodne resurse koji mu pripadaju do kraja godine)

Evropska unija danas tj u petak, 10. maja potrošiće sve prirodne izvore koje joj Zemlja može ponuditi za celu godinu, tojest od danas - živeće na ekološki dug, saopštio je u svom izveštaju Svetski fond za zaštitu prirode (WWF). Ako izvore na isti način bude koristio i ostatak čovečanstva, ljudima bi, kako prenosi AFP,  bila potrebna 2,8 veća planeta od njihove Zemlje.

"Ribolov, zemljoradnja, šumarstvo, građevinarstvo, emisije CO2... U Evropi živi sedam posto svetske populacije ali, međutim, troši 20 posto zemaljskog kapaciteta", dodaje se u ovom dokumentu u čijem je nastanku saradjivala i poznata svetska nevladina organzacija GFN (Global Footpint Network).

Iscrpljivanje prirodnih izvora se neprestano ubrzava – 1961. na dug je počinjalo da se živi tek od 13. oktobra. I među zemljama-članicama postoje velike razlike – Luksemburg na dug živi već od polovine februara, dok će Rumunija do toga stići 15. juna, Francuska 15. maja...

"Ovakvim načinom korišćenja prirodnih izvora produbljujemo deficit na štetu drugih država i budućih generacija", dodaje se u ovom dokumentu WWV.

Situacija se pogoršava i u svetskim razmerama – 1997. godišnji izvori su bili iscrpljeni krajem septembra, lane već od 1. avgusta.

"Pozivamo političare da preduzmu neohodne mere: postoje rešenja ali ih treba uvesti odmah", proglasila je ovim povodom moreplovka-predsednica francuske filijale WWV Izabel Otisije (Isabelle Autisser). A to znači u prvom redu da se u EU mora sprovoditi odgovarajuča zajednička agrarna politika koja će štititi prirodne izvore, stvarati radna mesta, sprečiti seču drveća i uništavanje mikrosistema, kao i da se uvedu pravila kontrole ribolova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...