Ekološka nejednakost: belci mnogo više zagađuju vazduh nego crnci

M. L.

Prema novoj studiji, crnci su izloženi 56 posto većoj zagađenosti nego što učestvuju u zagađivanju
(ilustracija, ima li rasizma u trovanju vazduha)

Američka akademija nauka tvrdi u svojoj novoj eko-socijalnoj studiji da belci znatno više zagađuju vazduh nego crnci i hispanosi (pripadnici manjina koji govore španskim jezikom). Prema autorima studije, to je, uglavnom, posledica potrošačkog ponašanja belih i njihovog višeg materijalnog standarda.

"Od zagađivanja mnogo više trpe crnci i hispanosi koji, inače, mnogo manje učestvuju u njegovom stvaranju", prenosi nalaze studije Juesej tudej (USA Tudej).

Zagađeni vazduh je česta tema u SAD, posebno poslednjih godina, kada godišnje, zbog zagađenog vazduha, godišnje umire preko 100.000 ljudi. To je, inače, mnogo više nego što ih umire u saobraćajnim udesima i od ubistava. A, ipak, niko se ne zanima za uzročnike, odnosne krivce ovih smrtnih slučajeva.

Ovo istraživanje, kako piše list, "po prvi put otkriva duboku rasnu provaliju između onih koji izazivaju ovo zagađenje i onih koji su žrtve". Zagađivanje vazduha potiče, pre svega, iz motora vozila, elektrana i spaljivanja drugih materijala ali ima, kao i što šta drugo u SAD, svoju rasnu dimenziju.

U studiji se upozorava da su crnci izloženi za 56 posto većoj zagađenosti od one koju oni sami izazivaju. Hispanosi u tom pogledu stoje još gore – oni su izloženi 63 procenta većoj zagađenosti od one za koju su sami odgovorni. Na drugoj strani, američki belci udišu 17 procenta zagađenja manje nego što sami učestvuju u zagađivanju.

Istraživači su do ovih zaključaka došli na osnovu mnogih statistika koje pokazuju da belci troše mnogo više razne robe i usluga koje izazivaju zagađenja. Drugim rečima, "belci su mnogo konzumniji nego drugi". Pored toga, uticaj u ovome ima i imovinska nejednakost između belih i ostalih. U stvari, sve se svodi na to da bogatiji ljudi više zagađuju vazduh.

Istraživači bi hteli da nastave sa ovakvim studijama.

"Istraživanje bi trebalo proširiti i tada bismo sigurno došli do još zanimljivijih nalaza", smatraju autori. "Ova studija je tek početak", dodaju oni.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...