Kako spasiti planetu? Naučnici predlažu sadnju 1,2 biliona drveća

M.L.

To bi, kako se tvrdi, u deset narednih godina zaustavilo rast emisija CO2 i globalno otopljavanje
(ilustracija, Šuma Vaipua na Novom Zelandu)

Zasaditi 1,2 biliona sadnica drveća - bilo bi rešenje kojim bi se zaustavio rast emisije CO2 i globalno otopljavanje u periodu od deset godina. To je predlog koji je na osnovu svojih istraživanja ponudio ugledni švajcarski institut ETH Cirih.

Autori studije, kako prenosi AFP, nastojali su da identifikuju lokacije na Zemlji gde su iskrčene šume na kojima bi rast drveća mogao biti obnovljen, kao i lokacije pogodne za sadnju novih šuma. Došli su do zaključka da je tako moguće posaditi oko 1,2 biliona novog drveća.

Na planeti, kako tvrde naučnici iz ovog Instituta, ukupno raste više od tri biliona drveća, tojest oko sedam puta više nego što iznosi poslednja procena američka kosmičke agencije NASA. Zbog ovakvih pogrešnih procena, kako se objašnjava, i bila je potcenjena uloga drveća u borbi protiv klmatskih promena.

"Drveće je u našoj borbi protiv klimatskih promena najjače oružje", izjavio je istraživač Tomas Krauter (Thomas Crowther). "U tih tri biliona drveća amortizuje se oko 400 gigatona emsija. Ako bi se posadilo još nešto više od bilion drveća mogle bi se pokupiti sve antropogene emisije u narednih deset godina", dodaje on.

Prema Krauteru, svetska akcija masovne sadnje drveća bi imala  mnogo veći uticaj u zaštiti sredine nego gradnja vetrenjača i vegetarijanske dijete. Najbolje u svemu tome jeste da se u akciju može uključiti svako. Drveće u gradskim sredinama čini ljude srećnijim, poboljšava kvalitet vazduha, vode i hrane. A uz to, dodaje on, nije ni naporno ni skupo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...