TENT A smanjuje ispuštanje sumpor-dioksida

BM

Postavlјanjem kamena temelјca postrojenja za odsumporavanje u TENT A EPS zaokružuje ekološke projekte u ovoj obrenovačkoj termoelektrani. Nakon izgradnje TENT A će se uklopiti u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije sumpor-dioksida u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom.

U termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu juče je postavlјen kamen temelјac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

Rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje u TENT A, u koje će biti uloženo 167 miliona evra, je 42 meseca, potom sledi garantni period i probni rad od 12 meseci. Rok otplate kredita je 15 godina, sa Grejs periodom od pet godina, a fiksna kamata je 0,6% godišnje.

JP EPS je posvetio punu pažnju izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, koje se realizuje u okviru Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Japana, a na osnovu kojeg je 2011. godine između JP EPS i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta „FIue Gas Desulphurization Construction Project for Thermal Power Plant Nikola Tesla“. Ugovor o izgradnji EPS i konzorcijum koji predvodi kompanija Micubiši Hitači pauer sistem (Mitsubishi Hitachi Power Systems) potpisali su 8. septembra 2017. godine. U konzorcijumu izvođača radova su i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo iz  Sevojna.

Projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla A u Obrenovcu, predstavlјa jednu od najznačajnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza Republike Srbije proisteklih iz Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope.

„Ovo je značajan dan za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i TENT-a, koji sa svojih 1.750 megavata instalisane snage bez sumnje predstavlјa stub energetskog sistema zemlјe. Posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane, koja je izgrađena još sedamdesetih godina prošlog veka, a koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine. U TENT-u su urađena tri klјučna segmenta važna za zaštitu životne sredine, a to su izgradnja elektro filtera na svim blokovima TENT-a, kao i smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja februara biće završeno i na bloku A4. Najveći segment koji sledi je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvalјujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povolјan zajam“, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biće devet puta manja i iznosiće 7.800 tona. Do sada je prosečna emisija ugljen-diksida iznosila oko 74.000 tona godišnje.

eps

"Nakon izgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije sumpor-dioksida u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom", naveo je ministar.

Najavljuje da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

Antić je istakao da je posebno važno što će kompanija Micubiši Hitači pauer sistem, koja predvodi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlјu i što će pružiti primer domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte.

Tokom realizacije projekta biće uklјučeno više od 1.600 domaćih radnika u različitim fazama projekta. . Čak 60 odsto posla u izgradnji obaviće domaće kompanije. Vrednost opreme i radova domaćih firmi je 95,5 miliona EUR.

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata. Ovo postrojenje omogućiće nastavak rada termoelektrane za još najmanje 20 godina.

„Projekat je bio u riziku da propadne, ali zahvalјujući Vladi Srbije oživeli smo ga i danas započinjemo njegovu realizaciju. Pokrećemo i obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u, koji su najstariji, tako da ćemo ove godine raspisati tender“, rekao je Grčić.

eps

Podsećajući da se Japan nekada suočavao sa problemom zagađenja vazduha, koji je uspeo da reši Đunići Marujama, ambasador Japana u Srbiji je rekao: „Bilo bi mi zadovolјstvo da srpski narod iskoristi naše znanje i tehnologiju koje smo stekli iz tih iskustava. Siguran sam da naša podrška ovom projektu može da pomogne naporima Srbije da sprovede društvene reforme neophodne za pristupanje EU.“

Prema rečima Takeme Sakamotoa, direktora Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Evropu i Bliski istok, vodeće kompanije Micubiši Hitači pauer sistems, Itoču korporejšen i Tepsko uklјučene su u ovaj važni projekat i mogu da doprinesu njegovom uspehu kao i transferu napredne tehnologije srpskim prijatelјima i razvoju njihovih kapaciteta. Pored raznih projekata o saradnji u prošlosti, koji traju duže od dve decenije, JICA takođe daje prioritet razmeni lјudstva između dve zemlјe.

Ekologija

Zaštita životne sredine je važan deo strategije Elektroprivrede Srbije. Od 2001. godine, kada je počeo proces obnavlјanja, a potom i revitalizacije i modernizacije proizvodnih kapaciteta, sa povećanjima snage i unapređenjem zaštite životne sredine, a sve u cilјu očuvanja sigurnosti snabdevanja, povećanja energetske efikasnosti postrojenja i dostizanju standarda koji važe u EU, proizvodni kapaciteti JP EPS su na znatno višem nivou nego pre 15 godina. Tome su doprinele i investicije u zaštitu životne sredine koje su premašile 300 miliona evra.

Za period od 2017. do 2025. ukupno planirana sredstva za zaštitu životne sredine iznose oko 900 miliona evra. Najvažniji projekti usmereni su na smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduh iz termoelektrana, što uklјučuje praškaste materije, sumporne okside i okside azota.

O projektu

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara. Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nusproizvod dobijaće se gips koji se  može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Benefiti

Prosečna emisija blokova TENT A3-A6 u periodu 2008-2012. je iznosila oko 74.000 t SO2. Posle završetka ovog projekta očekivani nivo emisija bi iznosio 7.847 t, čime će se emisije smanjiti za više od devet puta.

Koncentracija SO2 u dimnom gasu - manje od 200 mg/m3 u skladu se zahtevima EU.

Kao nusproizvod, dobija se gips (132 t/h) koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Prethodno završeni ekološki projekti na TENT A su:

  • Rekonstrukcija elektrofiltera na svim blokovima A1-A6
  • Sistemi za denitrifikaciju dimnih gasova na blokovima A3 i A5
  • Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...