Termoelektrane u Nemačkoj letos "uskakale" umesto OIE

M.L.

Vremenski uslovi krajem proleća i početkom leta pokazali su koliko je ranjiva energetika koja se oslanja na sunce, vetar i vodu, jer su termoelektrane u Nemačkoj "uskakale" da spašavaju elektroenergetski sistem zbog "ispadanja" sa mreže kapaciteta OIE.

U Nemačkoj je u prvoj polovini ove godine više električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora, pretežno vetrenjača i solarnih centrala, nego iz uglja. Kako piše ekonomski dnevnik Handesblat, od ukupno proizvedenih 324,6 milijardi kilovatsati, 36,3 odsto potiče iz obnovljivih izvora, a 35,1 odsto iz uglja.

Ipak, kako ukazuju analitičari, zagovornici obnovljive energetike ne treba da . Naime, vrućine krajem proleća i početkom leta pokazale su koliko je ranjiva energetika koja se oslanja na sunce, vetar i vodu – “ispadanja” sa mreže, pa samim tim i prekid u isporukama vetroturbina i solarnih elektrana morale su često da “pokrivaju” ne samo termoelektrane u kojima se sagoreva ugalj, već i nuklearke, kapaciteti za proizvodnju ,koji su određeni da se definitvno “ugase” tokom nekoliko sledećih godina.

Ekstremne vrućine i temperature, koje su bile blizu granice od 40 stepeni, bile su često praćene odsustvom vetra. Događalo se često da su vetrenjače, kojih ima oko 30.000, sa ukupnom instalisanom snagom od 58.000 megavata, naglo smanjivale proizvodnju, negde i do nule.

"U julu i avgustu ne jednom se dogodilo da je odjednom iz sistema ispalo 1.200 do 1.400 megavata instalisanih kapaciteta, što približno odgovara snazi jedne nuklearke", navodi u svom izveštaju berlinski institut Agora Energiwende.

"Da bi se vetrenjače razradile kako treba mora da duva - i to ne malo, što se, inače, najčešće događa onda kada se vreme menja. Zbog toga što se u Skandinaviji dugo održavao visok pritisak vazduha, u Nemačkoj je vladalo vreme skoro bez vetra", pojašnjeno je u ovom izveštaju uz napomenu da su nemačke vetrenjače u julu isporučile 4,4 milijarde kilovatsati energije - za petinu manje nego u istom mesecu prošle godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...