EMISIJA ŠTETNIH GASOVA U PORASTU

Izvor:   Tanjug

Emisija gasova s efektom staklene bašte se ne smanjuje, nego se povećava, uprkos dvadesetogodišnjem trudu, pokazao je najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA).

To će biti samo jedna od neprijatnih tema koje očekuju učesnike iz 180 zemalja, na dvonedeljnom skupu posvećenom klimi koji je juče počeo u Bonu, izveštava Rojters.

Drugi udarac borbi protiv klimatskih promena je nuklearna katastrofa izazvana cunamijem u Japanu, koja će svakako umanjiti dojučerašnju agresivnu rešenost te zemlje da smanji emisiju gasova s efektom staklene bašte.

Iz Japana se zaziranje od nuklearne energije prenelo širom sveta pa su, pod pritiskom javnosti, Nemačka i neke druge zemlje odlučile da odustanu od nuklearki koje, uz sve svoje nedostatke, imaju prednost da gotovo uopšte ne emituju ugljenik u atmosferu.

Uprkos ekspanziji korišćenja obnovljive energije širom sveta, podaci IEA ukazuju da je emisija ugljenika, koja je u vezi s proizvodnjom energije, prošle godine premašila 30 gigatona, što je za pet odsto više od prethodnog rekorda iz 2008.

Predviđa se da bi u narednih desetak godina malo šta na tom planu moglo da se promeni jer će investicije na sektoru energetike biti uglavnom usmerene na postrojenja na ugalj i naftu.

Time se zadaje ozbiljan udarac nadama da bi prosečna temperatura vazduha na planeti mogla da se ograniči na dva stepena Celzijusa iznad one iz preindustrijskog doba.

A svako povećanje iznad tog nivoa bi, prema procenama naučnika, moglo da dovede do katastrofalnih klimatskih promena, koje bi negativno uticale na snabdevenost vodom, poljoprivrednu proizvodnju, dovelo do češćih i žešćih olujnih vetrova i povećanja nivoa mora, koje bi ugrozilo priobalna područja.

Skup u Bonu biće i priprema za konferenciju koja će krajem godine, pod okriljem UN, biti održana u Durbanu, Južna Afrika. Očekuje se da će ta konferencija, još više nego prethodne, biti poprište konfrontacije između bogatih država i zemalja u razvoju.

Siromašne zemlje tvrde da bogati Zapad, čija je industrija tokom 200 godina izbacivala ugljenik i druge gasove s efektom staklene bašte u atmosferu, danas ne čini dovoljno da spreči buduća zagađenja.

U nedelju objavljena studija Oksfama, na bazi podataka stokholmskog Instituta za prirodnu sredinu, daje za pravo zemljama u razvoju. Iz nje proističe da je, nakon samita o klimi 2009. u Kopenhagenu, 60 odsto obećane redukcije emisije ugljenika u atmosferu došlo iz zemalja u razvoju.

Ispostavilo se, između ostalog, da će Kina do 2020. godine smanjiti emisiju ugljenika u dvostruko većoj meri nego SAD.

Neslaganja će na skupu u Bonu biti i oko sudbine protokola iz Kjota iz 1997, koji važi do 2012. godine.

Razvijene zemlje odbijaju da ograničenja emisije gasova s efektom staklene bašte, na koja su se obavezale tim protokolm, produže i na period posle 2012. i da ustanove nove pravno obavezujuće ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova, ukoliko moćne privrede u razvoju, kao što su Kina, Indija i Brazil, ne prihvata slična obavezujuća ograničenja.

Pregovarači bi u Bonu trebalo da pripreme opcije obezbeđivanja 100 milijardi dolara godišnje za tzv. Zeleni klimatski fond, oformljen decembra prošle godine, iz kojeg bi se pomagalo državama sveta da se izbore s globalnim zagrevanjem.

Jedan od mogućih izvora za klimatski fond o kojima će se pregovarati u Bonu su i dažbine na međunarodni avio i brodski saobraćaj, najavio je klimatski analitičar Oksfama Tim Gor.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...