EU: četvrtina novog budžeta za ekologiju

M.L.

Najveća pretnja čovečanstvu nisu više ratovi nego klimatske promene
(foto, Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za energetiku)

Klimatske promene su postale najveća pretnja čovečanstvu pa će zato četvrtina novog sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije biti namenjena za zaštitu klime. To je na bezbednosnoj konferenciji GLOBSEC 2018, Bratislava Forum, održanoj ovih dana u glavnom gradu Slovačke, istakao potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič.

Potpisivanje Pariskog klimatskog sporazuma bilo je, po njegovim rečima, prekretnica u okretanju čovečanstva prema pravom putu u budućnost. Šefčovič ne isključuje da ovaj sporazum može biti u izvesnoj meri uzdrman istupanjem SAD iz njega, ali to nikako ne znači da se najveća svetska ekonomska i vojno-politički sila neće i dalje pridržavati ovog sporazuma, ako ne u celini, onda bar u većem delu.

"Nigde nisam video tako pozitivan pristup kao kod političkog i preduzimačkog vrha u Njujorku, Kaliforniji i nizu drugih američkih sredina, koje nas uveravaju da će se SAD pridržavati Pariskog sporazma i bez Bele kuće."  

EU je, po njegovim rečima, prva velika ekonomija koja je svoje obaveze iz Pariskog sporazuma pretvorila u pravno obavezujuće propise. U tome najznačanije mesto imaju sistem trgovanja emisijama i sistem snižavanja emisija iz sobraćajnih sredstava.

U susret Konferencije OUN,  koja će se održati u poljskim Katovicama, stalno se postavlja pitanje kako će se prevazići smanjivanje američkih investicija u tzv zelene projekte u zemljama u razvoju. To je, po nekim mišljenjima, moguće delom nadokanditi investicijama iz privatnog sektora.

Što se tiče evropskih finansija, zaključio je Šefčovič, stvar je već sada jasna – četvrtina budžeta EU u narednih sedam godina, ići će na ekologiju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...