Emisione dozvole poskupljuju, posle dugo godina

M. L.

Pre manje od godinu dana cena ispuštanja jedne tone CO2 u atmoisferu stajala je nešto više od četiri evra, sada stoji oko 13 evra a svi su izgledi da će i dalje poskupljivati

Mnogi su izgleda i zaboravili na mehanizam emisionih dovola koji je  uveden u Evropskoj uniji pre nešto više od deset godina. Od toga se dosta očekivalo u ekologizaciji energetike i cele ekonomile ali su cene dozvola, uglavnom, padale i pre nekoliko godina su se našle na minimumu od oko tri-četiri evra za tonu CO2 što nikako nije bilo stimulativno za investiranje u čiste tehnologije.

U poslednjih godinu-dve ekonomija Unije izlazi iz stagnacije i ubrzava rast što se odrazilo i na cene emisionioh dozvola koje su ovih dana, kako javlja agencija Blumberg, prešle nivo od 13 evra za tonu. Štaviše, emisiona dozvola je postala berzanska roba koja najbrže raste!

Poskupljenje dozvola gura i reforma tržišta dozvola. Nedavno su usvojene dugo pripremane promene kojima se predviđa da se od 2021. ubrza tempo povlačenja suvišnih dozvola. Umesto sadašnjih 1,74 posto od 2021. će nestajati svake godine 2,2 posto dozvola. Tokom deset godina tako će nestati dozvole za 556 miliono tona CO2 što odgovara godišnjoj produkciji CO2 u Velikoj Britaniji. Snižena ponuda se već odražava u pojačanju tražnje za dozvolama i u njihovom poskupljenju...

U tom kontekstu zanimljivi su i nedavno objavljeni preliminarni podaci Evropske komisije za ovu godinu. Iz tih podataka proizilazi da je preko 11 hiljada velikih fabrika, elektrana i avio-kopmpanija, uključenih u sistem trgovanja sa emisijama, produkovalo u prva tri meseca godine više skoro jedan procenat emisija nego u istom periodu lane. To je, inače, prvi takav rast od 2010. i  to se moglo očekivati s obzirom da se ekonomija Unije izvlači iz stagnacije. A rastuće emisije direktno vode do pojačanje tražnje za dozvolama a time i do cena emisija. Tako se u ovom slučaju pokazalo da i poskupljenje može biti poztivno.

Rastuće ecene dozvola pobudjuju optimizam da će trgovina emisija konačno početi da vrši svoju predvidjenu funkciju i početi da vodi ka ispunjavanju glavnog evropskog cilja u ekologiji – da se emisije CO2 do 2030 smanje za 40 procenata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...