No pasaran mini hidrocentralama u zaštićenim područjima

BM

„Grešku smo napravili davno - nećemo mini hidrocentrale“, poručio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u vladi Srbije tokom javne rasprave o Nacrtu Zakona o klimatskim promenama u Pirotu, precizirajući da je protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima jer, “ne postoji mini hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu. To je stav ministarstva i moj lični stav i to će tako biti".

Deo onoga što je započet verovatno neće moći da se prekine, mislim na one koji su počeli izgradnju. Onaj drugi deo gde nije započeta izgradnja, mi ćemo se potruditi da pomognemo njima i državi. Greška je napravljena jako davno, onda kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade mini hidrocentrale. Ne postoji mini hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu . To je stav ministarstva i moj lični stav i to će tako biti, rekao je Trivan u javnoj raspravi o nacrtu Zakona o klimatskim promenama u Pirotu, prenosi Danas.

Navodeći da je nedavno doneo rešenje o ponavljanju postupka davanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje mini hidrocentrale Pakleštica na Staroj planini Trivan je istakao da je “to je bila greška, jer na tom području postoje mnoge zaštićene vrste”.

Trivan je rekao da se, kada je reč o ovoj oblasti, lokalna samouprava nalazi “izmedju čekića i nakovnja“.

“Moramo da se bavimo nečim što je suština - da li nešto hoćemo da narušimo ili ne. Lokalna samouprava će biti između interesa onih koji to hoće da grade, civilnog sektora i ministarstva. Imate nesaglasje između lokalnog prostornog plana i plana na nivou Republike. Time ćemo se pozabaviti i dovesti u red”, rekao je Trivan.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da se na području Pirota nalazi jedno veliko zaštićeno područje - Park prirode Stara planina, a da u Prostornom planu Stare planine postoje potencijalne lokacije za izgradnju mini hidrocentrala.

“Da li će se one desiti ili ne zavisi od mišljenja nadležnih institucija, kao što su Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda, Elektroprivreda… Svi treba da daju prethodno pozitivno mišljenje da bi se one desilo. Mi na to ne utičemo. Dozvole za izgradnju mini hidrocentrala daje ministarstvo”, rekao je Vasić.

Peta javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, primeni njegovih odredbi i novina koje donosi izazvala je veliko interesovanje u Pirotu, okupljajući predstavnike lokalne samouprave, državnih organizacija, javnih preduzeća, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i lokalnih medija, istaknuto je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

„Zakon o klimatskim promenama jedan je od najvažnijih zakona i tiče se budućnosti Srbije. Ujedno je i veoma složen, jer svojim dejstvom ovaj zakon zadire u brojne sektore, koji će svoje politike morati da usklade sa merama u borbi protiv klimatskih promena“ rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvujući u raspravi.

Zakon kojim će se ustanoviti sistem za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje posledicama klimatskih promena kreiran je imajući u vidu i sadašnje nacionalne kapacitete za njegovu primenjivost.

“Moramo da ispunimo svoj deo preuzetih međunarodnih obaveza, i moramo krenuti u korak sa svetom. Međutim, Zakon o klimatskim promenama utvrđen je s obzirom na to u kojoj meri su u aktuelnom trenutku privreda i društvo u celini u mogućnosti da ga u potpunosti primenjuju. Kako budemo postizali kapacitete za ispunjavanje ekoloških standarda, tako ćemo i podizati lestvicu za nivo obaveza i mera, dorađivati zakon o klimatskim promenama. Pored značaja usvajanja ovakvog, krovnog zakona, jednako je značajna i njegova puna primena u svim sektorima. Konačno, u pitanju je podizanje standarda sopstvenog života“, naglasio je Trivan.

Domaćin skupa, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovakve tematske rasprave, i naglasio opredeljenje gradske uprave za razvijanje Pirota kao ekološke opštine. Izgradnja regionalne sanitarne deponije, poboljšanje kvaliteta vodosnabdevanja, započeta izgradnja fabrike vode, izgradnja energane i renoviranje svih toplovodnih sistema, neki su od projekata koje Opština realizuje kako bi unapredila životnu sredinu Grada, istakao je gradonačelnik Pirota.

Ministar Trivan osvrnuo se na najznačajnija aktuelna pitanja u zaštiti životne sredine i naglasio značaj lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena. Lokalne samouprave bi trebalo da se uključe u ove mere i aktivnosti, pre svega obezbeđivanjem projektno-tehničke dokumentacije što je preduslov za rešavanje ekoloških problema u lokalnim zajednicama kao što je upravljanje otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, remedijacija zemljišta, zaštita prirode...

„Srbija je jedan od evropskih i svetskih centara biodiverziteta, i ako hoćemo da sačuvamo vrednosti i bogatstvo naših prirodnih resursa, potrebno je da povećamo broj i očuvamo naša zaštićena područja. Ministarstvo će se u narednom periodu angažovati na povećanju površine Srbije pod  zaštitom, kao i preispitati stanje u proglašenim zaštićenim područjima i utvrditi da li i dalje ispunjavaju kriterijume zbog kojih su stavljeni pod zaštitu. Ove godine opredelili smo veći iznos budžetskih sredstava namenjen upravljanju zaštićenih područja, što je samo nagoveštaj naše posvećenosti pitanju funkcionisanja i unapređenja zaštićenih područja“, istakao je ministar.

Učesnici u raspravi predložili su korisne predloge i sugestije koje će biti uzete u obzir prilikom utvrđivanja konačnog teksta predloga zakona o klimatskim promenama, nakon svođenja javne rasprave koja će trajati do 20. aprila 2018. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...