Novi pogled na elektromobile – struja nije, u stvari, bezemisiona!

M. L.

Čuveni MIT (Masučetski tehnološki institut) pogledao je malo dublje na ovu stvar i utvrdio da, neretko, klasični automobil može u nekoj zemlji biti više „ekologičan“ nego elektromobil
(foto, BMW 750i xDrive)

Označavanje elektromobila kao bezemisionih vozila zasnivaju se (dosta krakovido) na tome što nemaju auspuh, tzv cev za izduvne gasove. Čuveni američki Masačusetski tehnološki institut (MIT) je pogledao na stvar dublje, pre svega u "ekologičnost" proizvodnje struje koju vozilo koristi za pogon, kao i na emisije u vezi sa celim životnim cisklusom svakog automobila – od prozvodnje preko korišćenja do reciklaže. 

MIT je na američkom Srednjem zapadu testirao „Teslin“ čuveni elektromobil, model S i automobile na klasičan pogon Micubiši miraž  (Mitsubishi Mirage) i BMV 750 iksdrajv (BMW 750i xDrive) i došao do zanimljivih zaključaka.

tesla-models-s

"Teslin" elektromobil model S

Ukratko, BMV je, prema ovoj metodologiji, imao emisije od 385 grama C02 po pređenom kilometru, Micubiši 192, a Tesla S - 226 gr/km. Zaista ne baš malo za auto koji se diči sa „emisijama nula“.

micubisi-miraz-

Micubisi-miraz

Možda bi na nekom drugom terenu rezultati bila drugačiji ali emsije CO2 kada su pitanju elektromobili moraju se dovesti u vezu sa strujom koja se kod njih troši. Kada je u pitanju američki Srednji zapad tamo se struja, uglavnom, proizvodi iz uglja tj struja u „Teslinom“ modelu bi bila dosta opterećena emisijama iz termocentrala. No, kada bi se ova vozila testirala u Norveškoj, onda bi „Tesla“ tamo bio ubedljivo „najekologičniji“ jer se tamo struja 97 - 98 posto proizvodi iz bezemisionih hidrocentrala i vetrenjača.

Sve to u ovu priču uvlači kao veoma značajan faktor pitanje – kakva se struja koristi u elektro-autima u nekoj sredini, odnosno u okviru nekog elektrosistema? Dosada taj aspekt, sasvim kratkovido, nije uziman u obzir. A to znači i da se razvoj elektromobila mora dovesti u tesnu vezu s razvojem prozvodnje električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...