Pančevačka rafinerija unapredila ekološke standarde

J.P.

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu, što potvrđuje da se proizvodnja u ovom NIS-ovom pogonu obavlja u skladu sa najvišim evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Rafinerija nafte u Pančevu, koja posluje u sastavu kompanije NIS, dobila je danas IPPC dozvolu (integrisana dozvola) o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Ovu dozvolu je Vladimiru Gagiću, direktoru Bloka Prerada, na svečanosti u kompanijskom poslovnom centru u Novom Sadu uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

NIS-rafinerija

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu. Ova dozvola je najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije, a uručenjem dozvole Rafinerija nafte Pančevo je svrstana među najkvalitetnije proizvođače u Evropi. Time je Rafinerija nafte u Pančevu priznata i kao bitan činilac obezbeđenja kontrolisanih uslova zaštite životne sredine. Takođe, dozvola predstavlja obavezu da Rafinerija nafte Pančevo nastavi sa odgovornim odnosom pri realizaciji svih svojih aktivnosti i značajnim ulaganjima na polju zaštite životne sredine, uz primenu najboljih dostupnih tehnika (BAT – Best Avaiable Techniques).

U cilju zadovoljenja zahteva, kao preduslova dobijanja IPPC dozvole, u Rafineriji nafte sprovedeni su kompleksni projekti na unapređenju zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti u koje je uloženo više od tri miliona evra.

„Veliki napori koje smo uložili u dobijanje integrisane dozvole nisu samo posledica naše zakonske obaveze, već pre svega naše želje da sve svoje aktivnosti uskladimo sa najvišim domaćim i evropskim standardima. Mi nećemo stati na dostignutom nivou, već ćemo nastaviti da neprestano unapređujemo proizvodne procese u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, potvrđujući da za NIS nijedan poslovni uspeh nije potpun ukoliko ga ne prati svest o ekološkoj odgovornosti“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS.

Kiril-Tjurdenjev

Poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja jedan je od strateških prioriteta kompanije NIS, ističe se u saopštenju uz napomenu da su poslednjih godina značajno unapređeni rezultati kompanije u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu, a da je cilj kojem NIS teži radni proces bez povreda ljudi i negativnog uticaja na životnu sredinu. Samo u poslednje dve godine NIS je u realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine uložio gotovo 800 miliona dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...