2014 - najtoplija godina otkad se temperature mere

M. Latarević

Prošle godina je prosečna temperatura na Zemlji iznosila 14,6 stepeni Celzijusa i najviša otlkad se vrše redovna merenja tojest od 1880.

Prošla godina je bila najtoplija na planeti Zemlji, u redovnim merenjima koja se vrše od 1880.  To su u svojim posebnim izveštajima saopštili američka Nacionalna agencija za letenje i svemir  (NASA) i Nacionalna agencija za atmosferu i okeane (NOAA).  Prosečna temperatura na Zemllji je 2014. prema ovim izveštajima, iznosila 14,6 stepeni što je za 0,7 stepena Celzijusa više od proseka u 20-om veku.

Prethodni apsolutni rekordi postignuti su 2005. i 2010. Svih devet najtoplijih godina od 1880. dosad registrovano je u 21-om veku.

NOAA navodi, takođe, da je prošli mesec, tj decembar 2014, bio najtopliji decembar. Lane je čak šest meseci bilo rekordno po temperaturama.

Od 1880. prosek temperature na površini zemlje je, prema NASA, porastao za 0,8 stepena, u čemu su najveći uticaj imale povećane emisije CO2 i drugih štetnih materija koje u atmosferu ispuštaju ljudi.

Bela kuća je povodom ovih izveštaja saopštila da su to „nova upozorenja da promene klima nisu problem budućnosti. Problem je to sada i ovde i zato se ne mogu više odlagati mere u borbi protiv globalnog otopljavanja“.

Najviši predstavnici oko 200 zemalja sveta trebalo bi ove godine da se sastanu u Parizu kako bi pokušali da se dogovore o zajedničkim merama protiv globalnog otopljavanja i o predupređivanju poplava, suša, talasa vrućina i podizanja nivoa mora i okeana. Krivica za to se pripisuje rastućem obimu emisija gasova tzv staklene bašte koje su posledica spaljivanja fosilnih goriva, kao što su nafta i ugalj.     

„S obzirom na sve to temperature u poslednjim decenijama demonstriraju uticaj gasova „staklene bašte“ na našu klimu i pobijaju mišljenja da će se globalno otopljavanje na ovaj ili onaj način samo nekako zaustaviti“, konstatovao je u vezi s ovim izveštajima Džoe Kasola (Joe Casola) iz Centra za klimatska i energetska rešenja.   

„Svet je sada topliji nego što je bio poslednjih 100 godina, a možda i pet hiljada godina. Bilo kakve sumnje u to da je u pitanju posledica ljudske aktivnosti sada su sasvim bez osnova“, smatra ovim povodom klimatolog Dženifer Fransis (Jennifer Francis) sa Univeziteta u Nju Džersiju. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...