Propisi za biogoriva po receptu suseda

J.P.

Kroz realizaciju projekta „BIOGOS - Implementacija direktive 2009/28/EK u oblasti biogoriva i saobraćaja u Republici Srbiji – prenos dobre prakse“.Nacionalni naftni komitet Srbije treba da definiše preporuke za podzakonske akte u oblasti biogoriva i za približavanje tržišta biogoriva potrošačima u Srbiji.

Prvom ekspertskom radionicom Nacionalni naftni komitet Srbije (NNKS) je prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije započeo sa realizacijom projekta „BIOGOS - Implementacija direktive 2009/28/EK u oblasti biogoriva i saobraćaja u Republici Srbiji – prenos dobre prakse“.

Krajnji rezultat projekta treba da bude izrada preporuka od strane NNKS za podzakonske akte u oblasti biogoriva za Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kao i približavanje tržišta biogoriva potrošačima u Srbiji.

Ekspertska radionica okupila je članice Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, predstavnike državnih institucija i nadležnih ministarstava, državnih agencija i različitih kompanija, a učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa pripremom zakonske regulative na polju biogoriva u Hrvatskoj, izazovima u pogledu implementacije direktive 2009/28/EK na evropskom nivou, kao i ustrojstvom hrvatskog zakonodavstva u ovoj oblasti. Istovremeno su predstavljene i obaveze Republike Srbije u pogledu implementacije pomenute Direktive, postojećeg zakonodavstva u našoj zemlji, kao i pregled trenutne situacije na tržištu biogoriva u Srbiji.

Projekat BIOGOS pripremljen je u saradnji sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu i odobren je na konkursu „Know-how Exchange Programme (KEP)“ Centralnoevropske inicijative (CEI). Ova regionalna organizacija će sufinansirati sa 33% sredstava odobreni budžet projekta od ukupno oko 40.000 evra, dok će ostatak sredstava (oko 24.000 evra) obezbediti članica NNKS, NIS ad.

Predviđeno jee da se tokom 2014. godine organizuje još jedna ekspertska radionica, kao i studijska poseta Zagrebu sa ciljem prenosa primera dobre prakse u ovoj oblasti.

Predviđeno je da se projekat završi do kraja oktobra 2014. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...