Luksemburška kompanija gradi solarni park u Srbiji

Izvor:   Tanjug

Luksemburška kompanija "Sekrum ekviti partners jurop" (Securum Equity Partners Europe) planira da u Srbiji gradi solarni park u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra

Luksemburška kompanija "Sekrum ekviti partners jurop" (Securum Equity Partners Europe) planira da u Srbiji gradi solarni park u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra, saopštilo je ministartsvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Ovo je najveći projekat izgradnje solarnog parka na svetu, koji će predstavljati jedinstvenu energetsku celinu. Izgradnja će trajati od tri do pet godina i zaposliće između 2.500 i 3.000 ljudi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić, prilikom predstavljanja tog investicionog projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije. Ta kompanija je potpisala 17. novembra prošle godine sa Vladom Srbije Okvirni sporazum za realizaciju investicionog projekta u obnovljive izvore energije, i to za izgradnju 100 fotonaponskih polja od 10 megavata (MW), ukupne instalirane snage od 1000 MW.

Projekat će biti realizovan za četiri godine i predviđa instalaciju fotonaponskih sistema na zemljištima ukupne površine 3000 hektara. Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije, rekao je Đurić. Za realizaciju tog projekta će se, kako je istakao, koristiti zemljišta koja se nalaze u regionima Srbije sa najvećom efikasnošću sunčeve ozračenosti i u blizini dalekovoda sa odgovarajućim kapacitetom za prenos električe energije. Takođe, parametar za korićenje zemljišta je da su marginalna, jer je strateška i etička odluka kompanije da ne upotrebljava zemljišta namenjena poljoprivredi.

Predstavnih firme Securum Equity Partners Europe Alesio Kolusi rekao je da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat, geografskog položaja zemlje, idealnih klimatskih uslova za obnovljive izvore energije, kao i visoko obrazovanog i kvalifikovanog kadra. U Srbiji postoji veliki broj inostranih firmi koje posluju upravo iz razloga što su ovde izuzetno povoljni uslovi investiranja , kazao je Kolusi. Razmatramo mogućnost da otvorimo fabriku za proizvodnju fotonaponskih panela, kako za ovaj projekat, tako i za izvoz, i na taj način biće zaposleno oko 100 visokoobrazovanih ljudi, rekao je predstavnik kompanije MX Group Karmelito Denaro.

Ugovor između Securum Equity Partners Europe SA i MX Group najvećeg italijanskog proizvođača fotonaponskih panela, i trećeg u Evropi, potpisan je ugovor u februaru koji se odnosi na nabavku komponenata za projekat. Ugovor predstavlja najveću nabavku fotonaponske komponentistike ikada realizovanu u svetu i vredan je 1,75 milijardi evra. Zahvaljujući pozitivnom odgovoru institucija Republike Srbije, razmatrane su i mogućnosti otvaranja fabrike u Srbiji za proizvodnju fotonaponskih panela. Iz MX Group naveli razmatraju mogućnosti, zavisno od uslova koji će im biti ponuđeni, da kapacitet proizvodnje bude između 80 i120 MW godišnje fotonaponskih panela, sa godišnjim prometom od 40 do 70 miliona evra, a na tom poslu bilo bi zaposleno oko 80 ljudi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...