Švedska ukida porez na solarnu struju

BM

Kako bi do 2040. godine uspeli u potpunosti preći na obnovljive izvore energije Šveđani će dogodine ukunuti porez na solarnu energiju.

Da bi ostvarili cilj - potpuni prelazak na potrošnju obnovljivih izvora energije do 2040. godine Švedska će iduće godine prestati sa oporezivanjem proizvodnje solarne energije, saopštila je švedska vlada.

Udeo solarne energije u proizvodnji električne struje u toj nordijskoj zemlji trenutno je zanemarljiv i iznosi manje od 0,1 odsto. Švedska se najviše oslanja na hidroenergiju (39 odsto) i nuklearnu energiju (36 odsto).

Ministarstvo financija Švedske je u ponedeljak saopštilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od 2017. biti u potpunosti izuzeta od obveze plaćanja poreza. Komercijalni proizvođači plaćaće porez od samo 500 švedskih kruna (51 evro) po megavat satu, što je čak 98 odsto manje nego što trenutno plaćaju.

"To omogućava brza ulaganja", poručila je ministarka finansija Magdalena Anderson.

Predlog će, verovatno, biti usvojen u parlamentu. Na to ukazuje i stav opozicije - desnog centra, koja je već kritkovala ministarku, koja je iz Socijaldemokratske partije zbog neambicioznog pristupa ulaganjima u obnovljive energente. Potez mora odobriti i Evropska komisija, koja je za Evropsku uniju do 2020. odredila minimalni udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji od 20 odsto.

U oktobru je švedski regulator energetskog tržišta procenio da, ukoliko žele do 2040. godine u potpunosti preći na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udeo solarne električne energije između pet i 10 odsto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...