Gradi se solarna elektrana u Boru

Autor:   BM

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Elektrik potpisale su danas ugovor o zajedničkom projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 megavata (MW) u Boru. Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji. (Foto: Pixabay)

Solarna elektrana će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park, prenosi Fonet.

Investicija vredna 40 miliona evra obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno s kolegama iz inostranstva.

Početak radova na izgradnji planiran je za 2022.godinu.

Implementacijom ovog projekta, Bor i okolina će dobiti značajan izvor električne energije dobijene bez emisije ugljen-dioksida.

Osim toga što će dobijena energija biti zelena, a vazduh čistiji, solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je bilo neiskorišćeno.

U pitanju je lokacija koje je poznata kao „Visoki planiri“ - odlagalište jalovine sa rudničkih kopova u Boru.

To je veštački stvoreno neplodno zemljište koje je idealna lokacija za postavljanje solarnih panela, zahvaljujući položaju i izloženosti suncu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...