Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

Autor:   BM

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)

Prilikom potpisivanja ugovora u „Elektroprivredi Srbije“ izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević je istakao da ponudom zelene energije to javno preduzeće ide u korak sa Evropskom unijom i svetom i da je paket ZelEPS namenjen komercijalnim kupcima naišao na veoma dobar odziv medu kupcima.

Za dve i po godine, koliko postoji, i to u pandemijskim uslovima ugovorena je prodaja zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca.

"Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila 10 puta veća nego u 2019, a ove godine smo nastavili sa rastom pa je trenutno ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati. Koliko sve ide u dobrom, zelenom pravcu pokazuje i podatak da smo samo u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine", rekao je Bezmarević.

Naveo je i da svaki kilovat-sat iz paketa ZelEPS proizveden u hidroelektranama Elektroprivrede Srbije ima garanciju porekla i da je za kupce važno da znaju da je sistem garancije porekla uređen na evropskom nivou i da garancija izdata u Srbiji važi u drugim zemljama i u Evropskoj uniji.

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije
Za dve i po godine, ugovorena je prodaja zelene energije sa 70 kupaca. (Izvor: JP EPS)

Prema njegovim rečima EPS ima 15 hidroelektrana (HE) snage 3.015 megavata, u kojima se godišnje proizvede oko 10,5 milijardi kilovat-sati čiste energije.

"Želimo i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Obnavljamo i modernizujemo EPS-ove hidroelektrane, koje inače proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji, a imaćemo i nove kapacitete", rekao je Bezmarević.

Istakao je da je već revitalizovano pet od šest agregata u hidroelektrani "Đerdap 1", a da je u planu da počne i revitalizacija šestog agregata.

"Revitalizovaćemo i 'Đerdap 2' i hidroelektranu 'Bistrica' a analiziramo izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica' snage oko 600 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za prikljucenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju", naglasio je izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-U.

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije
Prodaja zelene energije sa garancijom porekla je prošle godine bila 10 puta veća nego u 2019,
a ove godine je nastavljen rast. (Izvor: JP EPS)

Solarna i energija vetra

U EPS-u navode da se takođe radi  na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata.

Koristiće se zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana.

Prema Bezmarevićevim rečima posle prve, solarne elektrane uz obalu Zaovinskog jezera na Tari, u pripremi su solarne elektrane "Petka" i "Srednje kostolacko ostrvo" u Kostolcu.

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije
EPS radi na izgradnji vetroparka na zatvorenim kopovima u Kostolcu, a posle prve na Tari,
priprema još dve solarne elektrane. (Izvor: Pixabay)

Zelena tranzicija

Danska ambasadorka Suzan Šajn je ukazala da je zelena agenda na vrhu danskih prioriteta, što su usvojili i dansko ministarstvo spoljnih poslova i misije po svetu prateći zelene principe svoje zemlje.

"I mi u ambasadi u Beogradu smo se uključili, tako da razdvajamo otpad, uveli smo komposter, pokušavamo da koristimo što manje plastike i sada se prebacujemo na zelenu energiju, zahvaljujući našoj saradnji sa EPS-om", rekla je Šajn i dodala da se nada da će i druge ambasade i drugi ljudi krenuti tim putem.

Istakla je da je ponosna što i danske kompanije predvode u zelenoj tranziciji i da nekoliko odličnih primera ima i u Srbiji.

Tako je Grundfos izgradio svoje sopstveno postrojenje za preradu otpadnih voda, a u novom postrojenju koje se sada gradi krov se prekriva solarnim panelima koji će doprineti da se proizvodi više zelene energije i energije iz obnovljivih izvora.

"Srećna sam što smo se pridružili ovom zelenom talasu u Beogradu i drago mi je što Srbija kao zemlja takođe ide u zelenom pravcu", zaključila je danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...