NIS i Betec će graditi elektrane na geotermalnim bušotinama

J.P.

NIS je sa kompanijom Betec potpisao Sporazum o saradnji za korišćenje geotermalne energije u Srbiji otvaranjem novih proizvodnih bušotina i izgradnjom elektrana na bazi tehnologije proizvodnje električne energije na bušotinama. Puštanje u rad prve elektrane planirano je 2018. godine.

Predstavnci srpske energetske kompanije NIS i firme za geotermalni razvoj Betec potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti korišćenja geotermalne energije u Srbiji. Kompanije će zajednički razvijati geotermalne aktivne zone u severnoj Srbiji otvaranjem novih proizvodnih bušotina i izgradnjom elektrana na bazi tehnologije proizvodnje električne energije na bušotinama. Planirano je da radovi na bušenju počnu 2017. godine, a puštanje u rad prve elektrane planirano je godinu dana kasnije. Projekti, takođe, uključuju kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji sa našim partnerima mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a prilikom potpisivanja sporazuma a Kevin Cao, generalni direktor kompanije Kaishan je naglasio: „KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu.“

NIS-Betec

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, čija je osnovna delatnost istraživanje, proizvodnja, prerada, prodaja i distribucija širokog spektra naftnih derivata, kao i realizacija energetskih projekata. U Srbiji NIS poseduje rafinerijska postrojenja sa dva pogona, u Pančevu i Novom Sadu, i postrojenje za proizvodnju TNG, kao i mrežu stanica za snabdevanje gorivom u Srbiji i susednim zemljama. U skladu sa dugoročnom strategijom razvoja poslovanja izvan Srbije NIS je proširio svoje poslovanje na regionalna tržišta Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije i Bugarske. NIS već realizuje veliki broj projekata iz oblasti proizvodnje električne energije i geotermalne energije.

Betec je kompanija za razvoj geotermalne energije, koju je je nedavno preuzeo KS Orka Renewables Pte Ltd Singapur (KS ORKA). KS ORKA je zajedničko preduzeće kompanije Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd (Kaishan), koja je kotirana na Šendžen berzi, i islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka spaja Kaishan tehnologiju proizvodnje energije i islandsku stručnost iz oblasti geotermalne energije i razvoja projekta i namerava da postane vodeća kompanija za proizvodnju energije iz geotermalnih izvora i otpada. KS Orka obezbeđuje projektu najiskusnije geotermalne stručnjake i eksperte iz oblasti razvoja energetike u svetu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...