Uskoro prvi vetropark u Srbiji

J.P.

Srpska energetika se ubrzano razvija, predstoji još dosta posla u zakonodavnoj oblasti, posle tri decenije krenula je realizacija nove termoelektrane u Kostolcu a do kraja godine Srbija će dobiti i prvi vetropark, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na otvaranju ovogodišnjih sajmova energetike i ekologije.

Do kraja godine Srbija će dobiti prvi vetropark snage 10 megavata, poručio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike otvarajući juče 11. Međunarodni sajam energetike i 12. Medjunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ecofair na Beogradskom sajmu, gde se okupilo 150 izlagača iz 20 zemalja.

Antić je kazao da se srpska energetika ubrzano razvija i da je energetski sektor u proteklih godinu dana ostvario veliki napredak, ali da ga očekuje još dosta posla u zakonodavnoj oblasti.

“Stvoren je čvrst zakonodavni okvir za sektor energetike, ojačano nezavisno regulatorno telo a naša zemlja je dobila i sve pohvale energetske zajednice da je najnaprednija u regionu po pitanju liberalizacije tržišta struje i gasa. Za nekoliko nedelja biće usvojena podzakonska akta neophodna za veća ulaganja u obnovljive izvore energije,” rekao je Antić najavljujući da će krajem novembra ili početkom decembra Srbija dobiti prvi vetropark snage 10 megavata. “Očekujem da će se i ostali projekti vetroparkova ubrzano realizovati posle usvajanja modela ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.”

Govoreći o investicijama Antić je istakao da je posle tri decenije krenula realizacija nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata.

"Nema energetski stabilnosti, ukoliko se energetski sektor ne razvija", naglasio je Antić i podsetio da je u Srbiji krenula realizacija izgradnja novog kapaciteta u Kostolcu, revitalizacija hidroelektrane Zvornik I istakao da se otvaraju novi prostori za investicije, ali i naglasio da investiciona politika ne može da bude samo u rukama države, već da mora biti i privatnih ulaganja.

Uz to, ubrzo će početi i realizacija transbalkanskog koridora za prenos struje a vode se i ozbiljni pregovori za realizaciju gasne interkonekcije sa Bugarskom, podsetio je minister energetike.

Antić je naglasio da je energetski sektor Srbije dobio sve pohvale Energetske zajednice za liberalizaciju tržišta struje i gasa, i da je Srbija ocenjena kao najotvorenija zemlja koja u najvećeoj meri ispunjava svoje obaveze.

Navodeći da se u energetskom sektoru sprovode i restrukturiranje javnih preduzeća minister je prokomentarisao da su velika javna preduzeća energetskog sektora u Srbiji stabilna i jaka i kao primer istakao Elektromerežu Srbije, koja u budžet uplaćuje najveće dividend u budžet.

“U toku je i restrukturiranje EPS-a, a prvi rezultati su ohrabrujući. Srbijagas napravio veliki iskorak u restrukturiranju. To preduzeće postiže dobre finansijske rezultate, po prvi put nema dugova za gas i vraća sve svoje dugove. NIS u ovim teškim vremenima za naftne kompanije ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja”, rekao je Antić i dodao da očekuje da će preduzeća iz energetskog sektora, koja su sada stabilna i jaka, ubrzo postati i moćna.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...