Avio industrija ubrzava dekarbonizaciju

Autor:   BM

Svetske avio kompanije postigle su danas dogovor da će pojačati napore kako bi se do 2050. godine ostvarila puna dekarbonizacija avio industrije, jer se suočavaju sa sve većim pritiskom regulatora i ekoloških grupa zbog uticaja avio sektora na klimatske promene. (Procenjuje se da će dostizanje “neto nula” emisija u avio sektoru do sredine veka koštati skoro dve milijarde dolara. Foto: Pixabay)

Izazov pred kojim se nalazi svetska avio industrija nije mali. Potreba da se smanji uticaj na globalno zagrevanje dolazi u trenutku kada se ulažu veliki napori da se unapredi poslovanje posle pandemije korona virusa.

Međunarodno udruženje za vazdušni transport (IATA), koje okuplja 290 avioprevoznika, uključujući vodeće državne kompanije, na sastanku u Bostonu se danas obavezalo kroz rezoluciju se da će dostići „neto nula“emisiju ugljenika do 2050. godine, iako se kineski autoprevoznici protive takvom cilju, i razmatraju 2060. godinu kao vremenski okvir za postizanje klimatske neutralnosti.

Avio industrija ubrzava dekarbonizaciju
Kineski autoprevoznici se protive IATA cilju, i razmatraju 2060. godinu kao vremenski okvir za postizanje
klimatske neutralnosti. (Izvor: Pixabay)

Avio kompanija China Eastern, drugi po veličini prevoznik, po broju putnika u zemlji je s tim u vezi saopštila da bi avio-kompanije trebalo da prepoznaju probleme sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju, što je i česta tačka u međunarodnim klimatskim pregovorima poslednjih godina, uključujući Pariski sporazum iz 2015. godine.

Kina je inače tokom kovid krize, zbog različite brzine ekonomskog oporavka, nakratko prestigla Sjedinjene Američke Države kao najveće svetsko domaće tržište, a očekuje se da će dominirati u vazdušnom saobraćaju u narednim decenijama.

Procenjuje se da će dostizanje “neto nula” emisija do sredine veka u avio sektoru koštati skoro dve milijarde dolara i da će zahtevati značajna finansijska ulaganja.

Avio industrija ubrzava dekarbonizaciju
Nova obaveza za avio industriju dolazi u trenutku kada se ulažu veliki napori za oporavak poslovanja.
(Izvor: Pixabay)

Generalni direktor IATA Vili Volš priznao je da će nova obaveza biti "dodatni izazov u vrlo teškom trenutku", ali je apelovao na jedinstvo u okviru avio industrije, prenosi Rojters.

"Postizanje održivosti u svetu se ne može postići samo na leđima avioprevoznika", rekao je Volš istakavši da "svi sektori u vazduhoplovnoj industriji moraju da rade zajedno u okviru politike podrške vlada kako bi se ostvarile ogromne promene koje su potrebne."

Aviokompanije između ostalog traže državnu podršku za pokretanje komercijalno održive proizvodnje “čistih” avio goriva, što bi trebalo da bude jedna od najznačajnijih mera industrije u procesu dekarbonizacije.

U svakom slučaju, poslednji potez Međunarodnog udruženja za vazdušni transport ubrzava plan koji je ta asocijacija iznela pre skoro 12 godina, kada je predočeno da će avio sektor do sredine veka prepoloviti emisije sa nivoa iz 2005. godine, što uključuje i eliminisanje dodatnih 300 miliona tona ugljenika putem mera kao što su održiva goriva, kao i primena hibridno-električna tehnologije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...