Bio-etanol zamena za dizel

Autor:   BM

Električni motori postaju sve popularniji, ali je malo verovatno da će u doglednoj budućnosti u potpunosti zameniti motore na dizel. To se pre svega odnosi na građevinske mašine, traktore i kamione, gde bi etanol-dizel, koji se dobija iz biljnih sirovina, mogao da postane ekološki prihvatljiva alternativa gorivima iz fosilnih izvora. Institut za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu objavio je studiju u kojoj je upotreba ovog ekološkog goriva po prvi put precizno istražena. (Foto: Pixabay)

Studija Instituta za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu, sprovedena u saradnji sa kompanijama Agrana i Scania iz Švedske, ukazala je na mnoge prednosti etanol-dizela, kao čiste alternative konvencionalnim gorivima, prenosi portal Biznis.ba.

Osim poboljšanja bilansa ugljen-dioksida, emisije čestica, primetno je unapređenje efikasnosti motora. Za ispitivanja je korišćeno gorivo Etanol-Diesel (ED95) iz Švedske, koje čini alkohol s dodatkom pet odsto  sredstva za pospešivanje paljenja i maziva.

Bio-etanol se dobija iz biljnih sirovina. Spaljivanjem se proizvodi ista količina ugljen-dioksida koju su biljke prethodno apsorbovale.

Uz aditive i snagu dizel motora, to rezultira ukupnim smanjenjem ugljen-dioksida od oko 90 odsto u poređenju s konvencionalnim fosilnim dizelom.

Bio-etanol bi mogao biti zamena za dizel
Bio-etanol se dobija iz biljnih sirovina, a njegovim korišćenjem se emisija ugljen dioksida smanjuje za oko 90 odsto u poređenju s konvencionalnim fosilnim dizelom. (Izvor: Pixabay)

Da bi se bio-etanol, odnosno gorivo ED95 moglo koristiti potrebno je podešavanje motora. Gorivo ED95 pokazuje svoju snagu pri velikim opterećenjima motora, zbog čega je idealno za upotrebu u teškim vozilima, radnim strojevima i generatorima, pokazala je studija Bečkog tehnološkog univerziteta.

„Rezultati jasno pokazuju da se ekološki proizveden etanol-dizel može uspešno koristiti kao zamensko gorivo u modifikovanom dizel motoru i da ovaj koncept koristi očuvanju životne sredine“, kaže prof. dr. Bernard Geringer.

Uprkos prednostima, stručnjaci ipak ne veruju da će doći do pune preorijentacije saobraćaja na korišćenje etanol-dizela. Smatraju da je budućnost u elektromobilnosti, ali da je ovo čisto gorivo biljnog porekla rešenje za oblasti u kojima električna vozila i dalje nisu optimalno rešenje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...