Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

Autor:   BM

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)

Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi Zorana Mihajlović i Dženifer Granholm su istakle da su se dve zemlje obavezale i da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije i ispuniti svoje obaveze na putu ka postizanju karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Dodaje se da Srbija i SAD dele ciljeve očuvanja sigurnog snabdevanja energijom i pravedne tranzicije za građane u procesu dekarbonizacije energetike i ekonomije, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Navodi se takođe da Srbija i Sjedinjene Države dele zajedničke izazove i mogućnosti u vezi sa zamenom proizvodnje električne energije iz postojećih elektrana na fosilna goriva za tehnologije sa nultom emisijom štetnih gasova, uključujući obnovljive izvore energije, poput solarne i energije vetra.

Srbija i SAD su saglasne da je u procesu ubrzanog razvijanja karbon-neutralnog energetskog sistema, skladištenje energije ključan element za energetsku bezbednost. U saopštenju se navodi da to uključuje zajednički interes dve zemlje za unapređenje potencijala hidroenergije i njenog skladištenja, kako bi se doprinelo pouzdanosti, otpornosti i integraciji električnog sistema koji se brzo razvija.

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji
Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i Dženifer Granholm, sekretarka SAD za energetiku
(Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Tehnička podrška i nove investicije

Ministarka Mihajlović sastala se i sa Donom Grejvsom, zamenikom američkog sekretara za trgovinu, sa kojim je razgovarala o ekonomskim odnosima dve zemlje, kao i o potencijalima za ulaganja u nove energetske kapacitete.

Istakla je da Srbija želi da bude lider u energetskom i rudarskom sektoru u regionu i privuče što više američkih kompanija, i podsetila da su projekti u novom investiciom ciklusu Srbije vredni 17 milijardi evra, dok je više od pet milijardi namenjeno razvoju obnovljivih izvora energije.

„Imamo već sporazum o saradnji sa američkom kompanijom UGTR o razvijanju tehnologija za izgradnju solarnih elektrana, a naše iskustvo sa ‘Behtelom’, prvom američkom kompanijom u infrastrukturnom sektoru, sa kojom smo započeli saradnju dok sam bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i nadam se saradnji i u ovom ministarstvu, pre svega jer postoji obostrana zainteresovanost za ulaganje u nove hidroelektrane i vetroelektrane. Želimo da budemo lideri u energetskom i rudarskom sektoru u regionu i da privučemo što više američkih kompanija“, rekla je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i Don Grejvs, zamenik američkog sekretara za trgovinu
(Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlovićeva i Grejvs su razgovarali i o nastavku pružanja podrške i razmeni tehnologija i iskustava u izradi vodonične strategije. Grejvs je posebno istakao da ceni dosadašnje partnerstvo i izrazio očekivanje da će saradnja sa Srbijom biti poboljšana u svim oblastima.

Tokom razgovora sa Endrjuom Lajtom, pomoćnikom sekretara SAD za energetiku, istaknut je značaj saradnje u procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije koji je Srbija započela donošenjem zakonskog okvira.

Ministarka je na konferenciji o zelenoj energiji u Varšavi istakla i da je projekat "Jadar" jedan od najvažnijih za celokupnu privredu Srbije, dodajući da zemlja ima dokazane rezerve za narednih 60 godina.

Naglasila je da je cilj da Srbija ima kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i električnih vozila, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...