EU uvela antidamping solarne carine

Izvor:   EurActiv.rs

U Evropskoj uniji od 6. decembra počinju da važe antidamping i kompenzacijske carine na kineske solarne panele. U EU završi 70% a u SAD 10% kineskog izvoza solarnih proizvoda. EU je nedavno zavela i carine na uvoz solarnog stakla iz Kine, koje će važiti šest meseci - uz mogućnost produženja na pet godina.

Savet EU podržao je predlog Evropske komisije o uvođenju antidamping i kompenzacijskih carina na uvoz solarnih panela iz Kine. Te carine primenjivaće se od 6. decembra tokom dve godine, a važiće samo za uvoz od kineskih proizvođača panela koji nisu učestvovali u ranije postignutom kompromisnom sporazumu dve strane. Antidamping carina će biti od 27 do 65%, a kompenzacijska od 3,5 do 11,5%. Komisija je istovremeno potvrdila odluku o sporazumu po kojem su kineski izvoznici solarnih panela prihvatili da povećaju izvozne cene, kako bi izbegli antidamping carine. EU je nedavno zavela i carine na uvoz solarnog stakla iz Kine, koje će važiti šest meseci - uz mogućnost produženja na pet godina.

Odluka o uvođenju kaznenih uvoznih dažbina doneta je nakon 15 meseci istrage dampinga i 13 meseci istrage nelojalnog subvencionisanja kineskog izvoza. Komisija je u istrazi utvrdila da kineske kompanije prodaju solarne panele u Evropi daleko ispod tržišne cene, kao i da su kineski proizvođači nelegalno subvencionisani, što je nanelo veliku štetu proizvođačima solarnih panela u Evropskoj uniji. Nakon toga, Komisija je 5. juna 2013. uvela privremene mere u slučaju antidampinga, a 2. avgusta je prihvatila ponudu vodećih kineskih proizvođača panela da povećaju izvozne cene i izbegnu kaznene dažbine.

U Komisiji očekuju da uvozne carine, kao i sporazum sa kineskim proizvođačima o povećanju minimalnih izvoznih cena, zaustave pad cena solarnih panela i ističu da je održiv "zeleni" razvoj moguć jedino sa održivom industrijom. S obzirom na to, stabilne cene značajne su ne samo za tekuću proizvodnju, već i za buduće investicione odluke.

Odluka Saveta od 2. decembra će, takođe, doprineti razvoju evropske industrije obnovljive energije, koja je od ključnog značaja za dostizanje ciljeva EU na polju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

"Nelojalna trgovina solarnim panelima neće pomoći očuvanju prirodne sredine i nije kompatibilna sa zdravom globalnom solarnom industrijom", ocenjuju u Komisiji.

Posmatrači kažu da je EU uvođenjem privremenih antidamping i kompenzacijskih carina na kineske solarne panele želela da "izbalansira" zahteve evropskih proizvođača panela, koji su tražili zaštitu od kineskog uvoza, nekih vlada EU i evropskih uvoznika. Zato je mera uvedena na dve godine, što je više nego upola manje od uobičajenog petogodišnjeg perioda za antidamping i kompenzacijske zaštitne mere.

Minimalna cena i antidamping

Sporazumom EU i Kine o povećanju izvozne cene kineskih panela minimalna cena utvrđena je na 56 evro centi po vatu za godišnji uvoz iz Kine do sedam gigavati.

Taj sporazum je prihvatilo više od 90 kineskih izvoznika, koji pokrivaju oko 60% tržišta solarnih panela EU. Nakon što je, pre četiri meseca, postignut preliminarni sporazum još niz kineskih izvoznika solarnih panela tražio je da bude uključen kako bi izbegao visoke carine.

Kineske kompanije koje su ostale izvan sporazum u naredne dve godine plaćaće antidamping carinu od 27,3 do 64,9% dok će kompenzacijska biti između 3,5 i 11,5%.

Privremena antidamping carina je od 6. juna do 6. avgusta bila fiksna - 11,8%, a posle 6. avgusta između 37,3 i 67,9%. Privremena kompenzacijska carina za nelojalno subvencionisanje nije bila uvedena.

Kineska proizvodnja solarnih proizvoda između 2009. i 2011. godine je učetvorostručena i nadmašuje ukupnu svetsku tražnju a kineski izvoz solarnih panela u EU u 2011. godini vredeo je 21 milijardu evra.

Međutim, 2012. godine kineski izvoz solarnih proizvoda u EU smanjen je za 35% u poređenju sa 2011. dok je izvoz solarnih panela i modula pao za 40%.

U EU završi 70% a u SAD 10% kineskog izvoza solarnih proizvoda. Kineske kompanije su od 2004, kada gotovo da ih nije bilo na evropskom tržištu solarnih proizvoda, znatno povećale prisustvo i sada zauzimaju više od 80% tržišta. Podaci pokazuju da su gotovo dve trećine svih modula instaliranih u Evropi napravljeni u Kini.

Prema statistikama ministarstva trgovine Kine, ta zemlja izvozi više od 90% proizvodnje solarnih proizvoda.

Privremene carine i za kinesko solarno staklo

Krajem novembra EU je uvela i carinu od između 17,1 i 42,1% na uvoz solarnog stakla iz Kine koja će se primenjivati šest meseci.

Kineski proizvođači prodavali su u EU solarno staklo, koje se koristi u proizvodnji solarnih panela, ispod cene i time naškodili evropskim proizvođačima, pokazala je antidamping istraga koju je Komisija pokrenula u februaru.

Tržište solarnog stakla EU, prema proceni iz Komisije, vredno je nešto manje do 200 miliona evra a kineski izvoznici su povećali udeo na evropskom tržištu tog proizvoda na 28,8% u 2012. sa 6,2% u 2009. godini.

Carina će se primenjivati do kraja maja 2014. uz mogućnost da joj važenje bude produženo na pet godina ako tako odluče članice EU.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...