Kineski solarni paneli preplavili Evropu

Izvor:   UPI

Kina pod istragom zbog poslova u vezi prodaje komponenti solarnih panela u EU

Kina je optužena za prodaju komponenti solarnih panela evropskim potrošačima po cenama koje su niže od fer tržišne vrednosti, saopštila je Evropska Komisija.

Komisija je objavila da je pokrenula istragu oko subvencija nakon žalbi iz EU Prosan Glasa (ProSun Glass), udruženja za solarni biznis, koji je saopštio da su solarna staka iz Kine subvencionisana i onda prodavana u Evropskoj uniji po manjoj ceni od tržišne.

Vrednost tržišta solarnog stakla u Evropskoj uniji se procenjuje na oko 260 miliona dolara.

Komisija je pokrenula najmanje dve istrage u vezi navodnog dampinga komponenti za solarne panele. Evropska komisija je saopštila da najnovija istraga nije direktno povezana ni sa jednom istragom.

Očekuje se da će ova istraga da traje više od godinu dana, “mada, na osnovu pravila o zaštiti trgovine EU bi mogla da uvede privremene kompenzatorne dažbine u okviru od devet meseci ukoliko smatra da je potrebno,” saopštila je Komisija.

Kina je tokom 2011. godine u evrozonu izvezla solarne komponente u vrednosti od 26 milijardi dolara. Solarni proizvodi koji su prizvedeni u Kini čine više od polovine svetskog tržišta i dominiraju u Evropi, po pitanju izvoza.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...