Distributeri električne energije „koče“ obnovljive izvore

Izvor:   Novinite

Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije u Bugarskoj su zrtveno jagnje, kazao je Nikola Gazdov, predsednik Bugarske fotovoltažne asocijacije

Nikola Gazdov, predsednik Bugarske fotovoltažne asocijacije, rekao je da je učinjeno da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije nose krivicu za probleme koji muče energetski sektor.

U sredu u intervjuu za privatnu TV stanicu bTv, Gazdov je prokomentarisao skup mera koji je predložio Asen Vasilev, privremeni ministar ekonomije, energetike i turizma za stabilizaciju slabog energetskog sektora.

U izjavi koju je dao, Vasilev je tvrdio da 40 odsto svih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora trebaju da budu privremeno isključeni jer oni već nekih devet meseci rade u suprotnosti sa pravnim zahtevima.

On je napomenuo da neusaglađeni paneli i vetroelektrane nisu uspeli da instaliraju opremu koja pokazuje količinu električne energije koja ulazi u sistem.

U intervjuu za jutarnju emisiju bTV, Gazdov je tvrdio da su distributeri električne energije krivi za neusklađivanje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sa zakonski propisanim zahtevima.

On je obavestio da su se prošle nedelje predstavnici industrije obnovljive energije sastali sa Vasilevim i postigli sporazum da će distributeri električne energije poslati konkretna upustva proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije u narednih nedelju dana o opremi koja treba da se instalira na mestu priključka na meržu.

Gazdov, preneo je dnevnik.bg, rekao je da oprema treba da se instalira u roku od dva meseca nakon toga, nakon čega će mesec dana biti na testiranju, i neusklađena postorojenja će samo nakon toga na kraju biti isključena.

Predsednik Bugarske fotovoltažne asocijacije je naglasio da u većini slučajeva procese instalacija opreme su ometali distributeri električne energije.

On je objasnio trenutnu situaciju činjenicom da „neko traži zamenu“ nakon što je Vrhovni upravni sud povukao naknadu za pristup mreži za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...