Maroko se okreće solarnoj energiji

Izvor:   Tanjug

Kako bi ispunili cilj da do 2020. godine 42 odsto energije dobijaju iz obnovljivih izvora energije zvaničnici Maroka planiraju da u narednih osam godina izgrade pet solarnih postrojenj,a a sigurni su i da će pronaći novac za izgradnju.

Zvaničnici Maroka su „sigurni“ da će pronaći investicije potrebne za izgradnju velikih solarnih postrojenja u svojim južnim pustinjskim oblastima i time postati jedan od svetskih proizvođača solarne energije.

„Naš cilj je da do 2020. godine, 42 odsto naše energije dolazi iz obnovljivih izvora energije. U ovom trenutku imamo samo jednu solarnu instalaciju, na istoku Maroka, kapaciteta od 20 megavati,“ rekao je za AFP Muhamed Zniber, zamenik ministra energetike na marginama konferencije u Marakešu.

Međutim, Zniber je ukazao da njegova zemlja planira da u narednih osam godina izgradi pet novih solarnih postrojenja, zajedničkog proizvodnog kapaciteta od 2.000 megavata i ukupne vrednosti od „skoro devet milijardi dolara“, prenosi Tanjug.

„Sigurni smo da će mnogi investitori biti zainteresovani i da ćemo pronaći novac za naše projekte. Veoma smo sigurni u pogledu toga,“ dodao je Zniber.

Maroko je tokom 2012. godine ostvario rast tražnje za energijom, uz rast potrošnje električne energije od deset odsto.

Za razliku od susednih zemalja, Maroko nema rezerve ugljovodonika, zbog čega svake godine troši milijarde dolara na uvoz goriva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...