Portugalci u srpske vetrenjače ulažu 60 miliona evra

Izvor:   Novosti

Portugalska kompanija "Vat energija" namerava da u Srbiju investira 60 miliona evra. Svaka od planiranih 18 vetrenjača, kako je najavljeno, imaće snagu od 2,5 megavata

Aurelio Tavares, pionir alternativnih izvora energije u Portugaliji i većinski vlasnik "Vat energije", u izgradnju vetroparka na potesu Nikine vode, u Plavni, namerava da investira 60 miliona evra. Ova firma, širom Evrope poznata po izgradnji vetro i solarnih parkova, po rečima direktora Božidara Škaramuce, namerava da - čim pribavi sve potrebne dozvole - izgradnju vetroparka na Popadiji započne već ove godine.

- Nadamo da će ovo biti prvenac u Srbiji. Inače, planiramo izgradnju 18 vetrenjača, snage od po 2,5 megavata, a sa vlasnicima zemljišta na kojem će biti izgrađen vetropark potpisali smo ugovore i dogovorili se da im, po svakom stubu, plaćamo 1.200 evra na ime godišnjeg najma. I, tako narednih 25 godina - objašnjava Škaramuca.

Ova firma je, podsetimo, godinu dana pratila vetrove na potezu Nikinih voda, pa zato i ne sumnjaju da će na ovim prostorima ostvariti značajnu dobit u proizvodnji električne energije. Prosečna brzina vetra iznosi više od šest metara u sekundi, ali se mora imati u vidu da konfiguracija terena nije laka, te da su turbulencije velike. Kakva će biti proizvodnja, dakle, "reći će" vetar i turbine...

- Lokalna samouprava je sa investitorima ugovorila nadoknadu u iznosu od 1,5 odsto od ukupno ostvarene proizvodnje, ili u procentu koji odredi republika. U svakom slučaju, taj novac biće reinvestiran, a kod nas su prioriteti poljoprivreda i turistički resursi. Inače, što osnovnim ugovorom, što aneksom, sa investitorom smo se dogovorili i da angažuje domaću građevinsku operativu i lokalnu radnu snagu, uz obavezu da uredi putnu infrastrukturu u okolini vetroparkova - kaže Branko Marković, zamenik predsednika opštine Negotin, napominjući da je rok za početak radova dve godine, s tim da već za narednih 12 meseci bude uloženo deset odsto planiranih sredstava.

Kao Austrija

Još jedan vetropark planira se na lokaciji Dušanovačko brdo i Dupljane-Vidrovac. U njega će, kako je najavljeno, firma "Prikon", čije je sedište u Novom Sadu, uložiti oko 50 miliona evra jer je ta lokacija, po rečima Johana Priora, jednog od osnivača "Prikona", nasličnija onima u Austriji, u kojoj je ova firma izgradila brojne vetroparkove.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...