Američka kompanija planira izgradnju solarnih panela na 10 lokacija u Srbiji

Autor:   BM

Američka kompanija UGT Renewables planira da na deset lokacija, površine 2.000 hektara, postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigavat električne eneregije godišnje, što je tri odsto ukupne energije proizvedene u Srbiji, rečeno je danas u Beogradu prilikom potpisivanja sporazuma. (Foto: Pexels)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sporazum o saradnji sa američkom kompanijom "UGT Renewables", koja se bavi izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem izgradnje energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godrfi (Anthony Godfrey).

Američka kompanija planira izgradnju solarnih panela na 10 lokacija u Srbiji
Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije.
(Izvor: Ministartsvo rudarstva i energetike Srbije)

Vučić je najavio da bi vrlo brzo trebalo da dođe do potpisivanja ugovora i izgradnje solarnih panela na 2.000 hektara površine u raznim delovima Srbije, koji bi proizvodili gigavat električne energije godišnje, što je tri odsto ukupne proizvodnje u Srbiji.

"Time bi se za 1,9 miliona tona smanjila emisija ugljen-dikosida, dok je danas ona 51 milion, a na ovu energiju nećemo morati da plaćamo karbonske takse koje će Evropska unija da primenjuje od 1. januara 2026. godine", rekao je Vučić.

Istakao je takođe da će projekat, ako se ispuni sve dogovoreno, za dve godine, kad bude završen, biti veliki napredak u "zelenoj agendi" Srbije, prenosi Fonet.

Doprinos investicije američke kompanije biće po oceni Vučića i u privlačenju novih stranih investitora, a povoljno će uticati i na domaća javna preduzeća u oblasti energetike, koja još, kako je istakao, nisu reformisana.

Naveo je i da su Amerikanci ponudili način dugoročnog finansiranja, u trajanju od 20 godina, za 85 odsto vrednosti projekta, dodavši da su o tome počeli pregovori.

"Amerikanci su ponudili, za nas važno, i način finansiranja i dugoročno finansiranje, ali razgovori tek kreću, mada malo koja banka kao američka daje tako dobre uslove. Nama ostaje da razgovaramo i uradimo sve što je u našoj moći da napravimo dobre rezultate", rekao je Vučić.

Američka kompanija planira izgradnju solarnih panela na 10 lokacija u Srbiji
Solarni paneli trebalo bi da se instaliraju na zemljištu koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost,
ali je pogodno za nove projekte ove vrste. (Izvor: Pexels)

Gudal: Radićemo sa lokalnim firmama

Finansijski direktor kompanije "UGT Renewables" Piter Gudal nije govorio o detaljima projekta, gde će paneli biti, kao ni o vrednosti projekta, ali je rekao da će na njegovoj realizaciji raditi lokalne firme, i da će ta investicija doprineti rastu zaposlenosti u Srbiji.

Precizirao je da se za instaliranje solarnih panela fokus stavlja na korišćenje braunfild zemljišta, odnosno onog koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost, ali se može koristiti za nove projekte.

Gudal je naveo da će se voditi računa i o uticaju projekta na životnu sredinu i lokalne zajednice.

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.

Predstavnici "UGT Renewables" su krajem marta predstavili ministraki rudarstva i energetike Srbije neka od ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Mihajlović je tada najavila donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je u međuvremenu donet.

Prema rečima ambasadora SAD Entonija Godfrija, novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije Srbija je usvojila standarde EU u toj oblasti, što po njemu, bitno poboljšava uslove za ulaganje u proizvodnju zelene energije.

Godfri je istakao da će bolji uslovi na kraju doneti niže cene električne energije potrošačima i čistiji vazduh svima u Srbiji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...