Čista energija na Severnom moru preuzima primat nad naftom i gasom

Autor:   M.M.

Nešto što je za Veliku Britaniju i svet do nedavno bilo sasvim nezamislivo, desiće se pre 2030. godine. Name, većina poslova u Severnom moru više neće biti vezana za fosilna goriva, već za industriju obnovljive energije, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Robert Gordon, sa sedištem u glavnom gradu lokalne naftne industrije Aberdinu u Škotskoj. (Plan je da se kapaciteti britanske priobalne energetske industrije uvećaju četiri puta, uz 90.000 novih radnih mesta. Foto: Pixabay)

Istraživanje je pokazalo i dokazalo da će do 2030. godine broj „zelenih“ radnih mesta na obalama Velike Britanije sa sadašnjih 20 odsto popeti na čak 65 procenata do kraja tekuće dekade.

Biće to veoma značajna promena za britansku priobalnu energetsku industriju, pri čemu će gotovo polovinu novih radnih mesta zauzimati zaposleni u sekoru vetroelektrana.

Britanski energetski sektor iskorišćavanja energije vetra najveći je u svetu, a biće još moćniji nakon novog sporazuma sa vladom kojim je planirano da se kapaciteti uvećaju četiri puta, uz zapošljavanje i do 90.000 radnika, piše britanski Gardijan.

Čista energija na Severnom moru preuzima primat nad naftom i gasom
Do 2030. broj zaposlenih u naftnoj i gasnoj industriji na Severnom moru trebalo bi da bude manji
za gotovo dve trećine. (Izvor: Pixabay)

Istovremeno se očekuje da će petina novih poslova u oblasti čiste energije, oko 40.000 radnih mesta, biti popunjena ljudima koji će raditi u proizvodnji vodonika iz obnovljivih izvora, kao i prikupljanju i skladištenju produkata prljavih energija duboko ispod površine vode u Severnom moru.

U periodu do 2030. godine očekuje se da će broj zaposlenih u naftnoj i gasnoj industriji istog područja biti smanjen za gotovo dve trećine i da će tek oko 40 odsto sada zaposlenih u tom izumirućem sektoru i dalje raditi u proizvodnji nafte i gasa.

Rezultati istraživanja aberdinskog Univerziteta predstavljaju prekretnicu za britansku naftnu industriju Severnog mora koja je decenijama finansijski jačala i napredovala, i postala veoma značajan privredni faktor, koji zapošljava hiljade ljudi i proizvodi milijarde barela nafte tokom prethodnih pedesetak godina.

Čista energija na Severnom moru preuzima primat nad naftom i gasom
Očekuje se da bi zaposleni u naftnoj i gasnoj industriji mogli da se prekvalifikuju i prilagode novim potrebama
u energetskom sektoru. (Izvor: Pixnio)

Profesor Pol de Liuv (Paul de Leeuw), direktor Univerziteta Robert Gordon i glavni autor istraživanja, nije zabrinut za zaposlenost u novom, „zelenom“ energetskom sektoru, jer veruje da će oni koji trenutno rade u naftnoj i gasnoj industriji moći da prenesu i iskoriste svoje veštine i u novim uslovima.

Ministarka energetike An-Mari Trevelijan (Anne-Marie Trevelyan), rekla je da će pomenuti vladin dogovor sa industrijom Severnog mora „osigurati da Velika Britanija ima bazu energetskih veština spremnih za budućnost“. Istovremeno će radna grupa Green Jobs, kroz online platformu koja već 13 godina povezuje poslodavce i radnike u „zelenom“ sektoru, davati praktične savete o tome kako da se stvori kvalifikovana radna snaga, potrebna za ekonomiju sa niskim udelom ugljenika.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...