Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu?

Autor:   BM

U Bosni i Hercegovini ima 499 solarnih elektrana, i to 383 u Federaciji BiH i 116 malih elektrana za koje je ostvareno pravo na podsticaj u Republici Srpskoj. Sve solarne elektrane u Federaciji BiH u privatnom su vlasništvu, kao i većina njih u Republici Srpskoj. (Foto: Pixabay)

U Bosni i Hercegovini su u funkciji 362 solarna postrojenja koja imaju dozvolu Regulatorne agencija za energiju u Federaciji BiH (FERK), dok su ostale elektrane izgrađene za sopstvene potrebe.

Od 2015. godine, solarne elektrane koje rade uz dozvolu FERK-a su višestruko povećavale proizvodnju energije, jer je ukupna proizvodnja sa 5.221 megavata do 2020. godine dostigla nivo od 33.194 megavata, pokazuju podaci FERK-a koje navodi portal Klix.

Prema istim navodima, u prva četiri meseca ove godine solarne elektrane su proizvele 12.577 megavata električne energije, s tim da je godišnja proizvodnja elektrana koje se koriste za vlastite potrebe 4,4 megavata.

Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu?
Od 2015.do kraja prošle godine solarne elektrane koje rade uz dozvolu Regulatorne agencija BiH su povećale proizvodnju sa 5.221 na 33.194 megavata. (Izvor: Pixabay)

Solarne elektrane u Republici Srpskoj

Sve solarne elektrane u Federaciji BiH su u privatnom su vlasništvu, kao i većina njih u Republici Srpskoj.

Prema navodima Regulatorne komisije za energetiku RS-a (RERS), dve male solarne elektrane u ovom entitetu izgradila su privredna društva koja u svojoj strukturi imaju većinski državni kapital.

Male solarne elektrane u Republici Srpskoj su ukupno proizvele 11.657 gigavata električne energije.

Tokom prošle godine, 98 malih solarnih elektrana je imalo ugovor o obaveznom otkupu električne energije po garantovanoj ceni. Njihova proizvodnja iznosila je 9,87 gigavata, a pravo na premiju imalo je sedam elektrana s proizvedenom energijom 1,68 gigavat sati, pokazatelji su Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Navodi se takođe da u narednom periodu Elektroprivreda RS-a planira da na području Trebinja gradi tri solarne elektrane i to Trebinje 1, snage 73 megavata, kao i Trebinje 2 i 3 od po 53 megavata snage.

“Solarna elektrana Trebinje 1 će biti najveća solarna elektrana na Balkanu i već smo osnovali firmu SE Trebinje 1, koja će graditi pomenutu elektranu. Proces dobijanja potrebne dokumentacije, kako bismo počeli gradnju, dugo traje, a mora se imati u vidu i da smo prvi u BiH koji pokreću ovako značajan projekat", rekli su za Klix nadležni u Elektroprivredi RS-a.

Takođe se navodi da je završen i revidiran idejni projekat za elektranu Trebinje 1, kao i studija ekonomske opravdanosti, a potpisan je i ugovor o dodeli koncesije, uz rešene imovinsko-pravne odnose. Dobijeni su i lokacijski uslovi i ekološka dozvola, dok se za avgust najavljuje dobijanje građevinske dozvole za pripremne radove.

Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu?
Male solarne elektrane u Republici Srpskoj su ukupno proizvele 11.657 gigavata električne energije.
(Izvor: Pixabay)

ERS je od Elektroprenosa BiH dobio načelnu saglasnost za priključenje solarne elektrane, a u procesu je dobijanja uslova za priključenje i potpisivanje ugovora o priključenju za solarnu elektranu. Sledi izrada glavnog projekta SE Trebinje 1, a Elektroprivreda Republike Srpske je trenutno u pregovorima sa potencijalnim investitorima o finansiranju i izgradnji te solarne elektrane.

Očekuje se da će radovi na izgradnji početi krajem ove godine, dok će se elektrana etapno puštati u rad. U ERS-u ističu da se za solarne elektrane Trebinje 2 i 3 očekuje dobijanje koncesija.

Elekroprivreda BiH, u svom proizvodnom portfelju trenutno nema solarnih elektrana. Međutim, strateški cilj kapitalnih ulaganja EPBiH je, kažu, kontinuirano povećanje proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora.

U EPBiH navode da su sada aktivna četiri projekta izgradnje solarnih elektrana, od čega tri na rudničkim kopovima i odlagalištima pepela i šljake, jedna je na lokalitetu rudnika Gračanica, dve na lokalitetu RU Kreka, a četvrta je na platou Podveležja. Ukupna planirana instalirana snaga ovih solarnih elektrana je oko 180 megavata.

Trenutno je na distributivnoj mreži JP Elektroprivreda BiH priključena 141 solarna elektrana licenciranih proizvođača električne energije. Godišnja proizvodnja električne energije putem ovih elektrana je više od šest gigavata.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...