Rekordne narudžbine vetroturbina u Evropi

Autor:   BM

Zemlje Evropske unije naručile su prošle godine vetroturbine snage 15 gigagata, što predstavlja rast od 74 odsto, u odnosu na 2019. godinu. Prema podacima evropskog udruženja WindEurope pandemija korona virusa ipak nije usporila ulaganja u energiju vetra, iako je u jednom delu prethodne godine izazvala probleme u lancima snabdevanja industrije vetroelektrana. Ukupno je 19 zemalja ispostavilo 104 narudžbine. Velika Britanija je najveći naručilac vetroturbina, a slede je Holandija i Švedska. (foto: Pixabay)

Velika Britanija je prošle godine kupila najveći broj vetroturbina, ukupne snage 4,4 gigavata. Slede je Holandija sa 2,4 gigavata i Švetska sa vetroturbinama od 1,4 gigavata snage, pokazuju nedavno objavljeni  podaci evropskog udruženja WindEurope.

Kraljevina Švedska od 2012. godine beleži veliki iskorak u korištenju energije vetra. Ova zemlja, koja planira da do 2040. godine ukupnu proizvodnju električne energije bazira na obnovljivim izvorima, prošle godine je bila i najveći naručilac turbine za vetroparkove na kopnu. Druga je Velika Britanija, a iza nje Holandija.

Francuska i Nemačka su, takođe, naručile značajne kapacitete, ali zbog problema u razvoju ovih projekata narudžbine su niže nego prethodnih godina.

Evropske zemlje su naručile ukupno 8,2 gigavata vetroturbina za elektrane na kopnu, što je rast od 13 odsto u odnosu na 2019. godinu. Istovremeno, narudžbine za vetroparkove na moru povećane su šest puta, odnosno na 6,4 gigavata snage, navodi se u izveštaju WindEurope Wind Turbine Monitoring 2020.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...