Srbija: Veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije

Autor:   BM

Ministarstvo rudarstva i energetike najavijuje donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost. Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine istovremeno stiže poruka da će ovu godinu obeležiti velike investicije u zaštitu životne sredine. Ovakve poruke, u skladu su sa ranijim najavama da će 2021. biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove. (ilustracija: ged.ba)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije "kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti", kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost, saopštilo je danas Ministarstvo.

Naglasila je da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

"Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto, što je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima", rekla je Mihajlović.

Prema rečima ministarke Mihajlović, cilj novog zakona je stvaranje boljeg ambijenta za mnogo veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je najavila da će biti promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, a posebna pažnja će se, kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

Formiranje velikog fonda za energetsku efikasnost, svakao predstavlja novinu u zakonima.

S tim u vezi, ministarka je najavila da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova. Pored toga, kako navodi, izmenama zakona biće napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Velike investicije u zaštitu životne sredine

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da će ovu godinu obeležiti velike investicije u zaštitu životne sredine.

Vujović je između ostalog najavila početak izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 jedinica lokalne samouprave. Takođe je istakla da su budžetom tog ministarstva predviđena sredstva za izgradnju transfer-stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, kao i za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija u Čačku, Kraljevu, Trsteniku i drugim delovima Srbije.

Vujović je istakla da će se graditi i devet novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, „jer imamo jasan plan šta možemo da uradimo u kraćem roku, a šta zahteva duži period“.

Na pitanje šta će Ministarstvo za zaštitu životne sredine konkretno uraditi da bi rešilo problem ogromnog zagađenja vazduha u Srbiji, Vujović je istakla da kvalitet vazduha „nije na zavidnom nivou, ali se radi o višedecenijskom problemu kojim moramo ozbiljnije da se bavimo“.

Vujović je objasnila i da će građani „moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili kućne kotlarnice“i da će gradska toplana u Kragujevcu biti priključena na gas, „čime će se u velikoj meri rešiti problem aerozagađenja u tom gradu“.

Ministarka je podsetila da su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministaratvo rudarstva i energetike dogovorili formiranje zajedničke radne grupe, „koja će doprineti bližoj i operativnijoj saradnji po pitanju aktuelnih projekata, ali i definisanju zajedničkih ciljeva u pogledu dostizanja standarda Evropske unije (EU) u oblasti zaštite životne sredine“.

Izvor: Agencije


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...