Gradnja najveće elektrane na vetar

M.L.

Kapacitet ove britanske elektrane iznosiće 3,6 gigavata, cena 8, 2 milijarde dolara
(ilustracija, Regija koja se zove Doger benk, nalazi se na oko 100 km (60 milja) od obale Jorkšira u Velikoj Britaniji)

Britanska enegetska kompanija SSE, zajedno s norveškom naftno-gasnom firmom Ekvinor (Equinor), počeće uskoro gradnju elektrane na vetar u moru, nazvanu Doger benk  (Dogger Bank). To će, kako javlja AP, biti najveća elektrana na vetar – imaće snagu od 3,6 gigavata tj 3.600 megavata, a koštaće ukupno šest milijardi funti tojest ( 8,2 milijarde dolara). Elektrana u britanskom delu Severnog mora gradiće se u tri faze, a finasiraće je grupa od 29 banaka. 

Turbine Doger benka biće visoke 248 metara. Energija iz ove gigantske vetrenjače trebalo bi da pokriva potrebe oko šest miliona domaćinstava.

port-of-tyne-

Ekuinor i SSE Renevables obavezali su se da uspostave bazu operacija i održavanja u luci Tine (Port of Tyne) u severoistočnoj Engleskoj, za servisiranje novog priobalnog vetroparka Doger benk

Po završetku prve faze, elektrana će imati kapacitet od 1,2 gigavata tj 1.200 megavata, a treba da počne da radi 2023. Druga etapa gradnje istog kapaciteta okončaće se godinu dana kasnije.

Dok će se prve dve faze gradnje realizovati istovremeno, treća faza, tojest Doger benk C će se graditi na drugom mestu i o njenom finansiranju će se odlučiti naknadno. Sve tri etape bi trebalo da budu okončane marta 2026.

Ovaj projekat imaće finansijsku podršku britanske vlade. Nedavno je ova vlada fiksirala cilj da do 2030. kapacitet elektrana-vetrenjača u moru učetvorostruči tojest poveća na 40 gigavata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...