Afričko sunce za vodonik koji će se trošiti u Evropi

BM

Italija se priprema da u budućnosti gasnu mrežu prebaci na transport vodonika, koji će umesto kod kuće proizvoditi iz solarne energije u Severnoj Africi.

Italija bi mogla postati čisti energetski hab za Evropu i to kroz uvoz vodonika proizvedenog u Severnoj Africi iz solarne energije - po ceni koja je 10 do 15% niža nego da ovo gorivo proizvode na svojoj teritoriji, pokazala je studija gasne kompanije SNAM i konsultantske kuće Ambrozeti (Ambrosetti), rečeno je ove subote na konferenciji u Černobilu. Studija je pokazala da je Italija optimalno smeštena za razvoj vodonikove energetike i infrastrukture, zahvaljujući svojoj lokaciji i velikoj plinskoj mreži, prenosi Energetika net pisanje Rojtersa.

"Italija može postati infrastrukturni most između Evrope i afričkog kontinenta, omgućujući veću dostupnost vodonika u ostalim evropskim državama", rečeno je u studiji.

Vodonik bi mogao pokrivati 23% italijanskih potreba za energijom do 2050. godine, smanjujući emisije za 28%, a industrija bi mogla prihodovati 30 godina 1,5 triliona evra uz stvaranje do 540.000 radnih mesta, pokazala je studija.

Evroska komisija želi da poveća ulaganja u korišćenje vodonika kao energenta i da njime zameni goriva tamo gde bi emisije ugljen-dioksida inače ostale visoke ili gde je elektrifikacija otežana. Vodonik je već duže vreme zanimljiv kao gorivo za vozila i elektrane ali je trenutno preskup za široku upotrebu. Pristalice kažu da ulaganja u infrastrukturu i veća potražnja iz transportnog sektora i gasnih mreža i industrije može dovesti do smanjivanja troškova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...