Vetar duva sve jače!

M.L.

Američka studija pokazuje da je vetar pojačao brzinu od 2010. do 2017. toliko da je to povećalo potencijal eolske energije za 17 posto ali nema pouzdanog objašnjenja ove pojave
(ilustracija, izgradnja vetroparka širom Amerike pošto izgleda da se ove investicije sce brže otplaćuju))

Sve jači vetar poslednjih godina donosi bolju perspektivu za proizvodnju električne energije na ovaj način, pokazuje nova američka analiza kretanja brzine vetra u svetu, koja je urađena na Prinstonskom univerzitetu.  Između 2010. i 2017. godine globalna brzina vetra se pojačala posle dužeg pada koji je trajao od 1978. Na taj način, u poslednjem periodu potencijal za proizvodnju električne energije u svetu povećao se za 17 posto, zaključak je studije istraživača sa ovog Univerziteta na osnovu merenja 1.400 meteroloških stanica u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

zmaj-makani-energy

Posle više od decenije razvoja, na Velikom ostrvu Havaja sada se testira eksperimentalni "energetski zmaj" sposoban za upadanje u jake vetrove velike visine. Ovakvog energetskog zmaja razvija "Makani, Alameda", kompanija sa sedištem u Kaliforniji, u vlasništvu Googleove matične kompanije Alphabet. Makanijev zmaj ima raspon krila od 85 stopa i osam rotora, koji se vrtena vetru, za proizvodnju električne energije

Od 2010. do 2017. prosečna brzina vetra se povećala sa 3,13 na 3,3 metra u sekundi tj na 11,8 kilometara na sat. Za proizvodnju električne energije iz vetra neophodna je, inače, brzina od tri metra u sekundi tj 10,8 kilometara na sat.

To je, prema istraživačima, bio unekoliko iznenađujući rezultat. Jer, računalo se, sa ubrzanom urbanizacijom poslednjih godina, da bi vetar trebalo da gubi snazi. Zasad nema objašnjenja ove pojave, koja je verovatno povezana sa ubrzanim otopljavanjem planete ali na objašnjenja te veze - treba pričekati. Takođe, nije razjašnjeno da li ovo znači da sada treba ubrzano graditi vetroparkove...?

Ovo ubrzanje vetra, zabeleženo u periodu od 2010. do 2017. očekuje se da bi trebalo da do 2024. donese povećanje od još 24 posto, naravno ukoliko se ovaj trend nastavi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...