U SAD zeleni kilovati nadmašili energiju iz uglja

M.L.

tokom aprilu ove godine, po prvi put u istoriji SAD, više struje proizvedeno je iz obnovljivih izvora nego u termoelektranama na ugalj.

Obnovljivi enregetski izvori u Sjedinjenim Državama proizveli su u aprilu ove godine 68,5 miliona megavat časova električne energije. Istovremeno, elektrane na ugalj su proizvele 60 miliona MWh, što je bila najmanja proizvodnja u ovom mesecu u poslednjih nekoliko godina, javlja Blumberg (Bloomberg), pozivajući se na američku državnu energetsku agenciju (EIA).

Ovaj preokret je dokaz ubrzanog razvoja solarnih panela i vetrenjača poslednjih godina u najvećoj privredi sveta. Njihova gradnja je znatno pojeftinila, samim tim i energija koju proizvode, tako da istraživačka organizacija Blumberg procenjuje da bi do 2050. godine polovina svetske produkcije električne energije trebalo da potiče iz obnovljivih izvora.

Razvoj obnovljivih izvora potiskuje, pre svega, proizvodnju električne energije iz termocentrala na ugalj, koje su još pre desetak godine u SAD ubedljivo dominirale kao izvor. Sada su proizvodjači uglja suočeni sa velikim problemima, upkos tome što predsednik Donald Tramp nastoji da ublaži ekološka pravila i produži vek termoelektrana.

Blumberg primećuje da je do ovog preokreta došlo nešto ranije od očekivanja, jer je nekoliko velikih termocentrala na ugalj zaustavilo rad radi redovnog prolećnog održavanja. Ugalj bi se, tako, mogao po završetku ovih remonata, tokom leta, vratiti na drugu poziciju među najvećim izvorima energije u SAD – odmah posle prirodnog gasa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...